Class Notes (1,000,000)
CA (600,000)
Carleton (20,000)
PSYC (2,000)
PSYC 1001 (300)
Lecture 4

PSYC 1001 Lecture 4: Chapter 03


Department
Psychology
Course Code
PSYC 1001
Professor
Elaine Waddington Lamont
Lecture
4

This preview shows pages 1-3. to view the full 46 pages of the document.
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
Chapter 3—The Biological Bases of Behaviour
MULTIPLE CHOICE
1. Which cells in the nervous system do the work of receiving, integrating, and transmitting
information?
a.
neurons
b.
neurotransmitters
c.
neurilemma
d.
neuroblasts
ANS: A PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Remember
2. Which of the following is the most accurate description of the structure and function of all
neurons in your central nervous system?
a.
All neurons contain a cell body and an axon, and may have other structures.
b.
All neurons receive information via one or more dendrites and send information
via one or more axons.
c.
All neurons synapse onto another neuron in order to transmit an electrical signal.
d.
All neurons receive and send information.
ANS: D PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Higher order
3. Which of the following is NOT one of the main functions of neurons?
a.
integrating information
b.
generating information
c.
transmitting information
d.
receiving information
ANS: B PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Higher order
4. What are three basic components of most neurons?
a.
vesicles, terminal buttons, synapses
b.
myelin, nodes, axon terminals
c.
cell body, axon, dendrites
d.
hindbrain, midbrain, forebrain
ANS: C PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Remember
5. Which neuronal structures are analogous to branches on a tree?
a.
dendrites
b.
axons
c.
nuclei
d.
cell bodies
ANS: A PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Higher order

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
6. On a typical neuron, which structure receives the information, and which structure sends
information to other neurons?
a.
dendrites receive; axons send
b.
axons send; synapses receive
c.
dendrites receive; synapses send
d.
axons receive; dendrites send
ANS: A PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Remember
7. In computers, the keyboard receives input and passes that information along to the computer’s
central processing unit (CPU). What would the keyboard be equivalent to, in comparing a
computer to a neuron?
a.
axon
b.
soma
c.
dendrites
d.
terminal buttons
ANS: C PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Higher order
8. Emma has multiple sclerosis. What would you likely find if you could view her nervous
system?
a.
a reduction in the number of chloride ions in her peripheral nervous system
b.
areas where the myelin sheath has degenerated
c.
areas where the dendrites are severely damaged
d.
a lack of neurotransmitters in some neurons
ANS: B PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Higher order
9. Which of the following is associated with the fastest neural impulses?
a.
unmyelinated dendrites
b.
myelinated axons
c.
shorter axons
d.
multiple dendrites
ANS: B PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Remember
10. In computers, when the print command is executed, a cable carries this signal from the
computer to the printer. In comparing a computer to a neuron, what is the neuronal equivalent
to the cable?
a.
synapse
b.
soma
c.
dendrites
d.
axon
ANS: D PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Higher order

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
11. Which part of the neuron secretes neurotransmitters?
a.
neuromodulators
b.
dendrites
c.
myelin sheaths
d.
terminal buttons
ANS: D PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Remember
12. Which of the following is the correct sequence of structures through which information flows
in a neuron?
a.
dendrites to axon to soma
b.
axon to glia to dendrites
c.
glia to dendrites to axon
d.
dendrites to soma to axon
ANS: D PTS: 1 REF: p. 86 BLM: Higher order
13. What are the cells that provide structural support and insulation for neurons?
a.
neuromodulators
b.
dendrites
c.
glia
d.
somata
ANS: C PTS: 1 REF: p. 87 BLM: Remember
14. What do glial cells do?
a.
They form the primary components of the spinal cord.
b.
They provide structural support for neurons.
c.
They release neurotransmitters.
d.
They release neuromodulators.
ANS: B PTS: 1 REF: p. 87 BLM: Remember
15. What would happen if you were to lose all of your glial cells?
a.
There would be no change in functioning, because neurons are the cells that are
important for transmission of information within the nervous system.
b.
One hemisphere could not send information to the other hemisphere.
c.
Your neurons would no longer have a normal chemical environment, and there
would be problems with efficient neurotransmission.
d.
You would no longer be able to send neurotransmitters from one glial cell to
another.
ANS: C PTS: 1 REF: p. 87 BLM: Higher order
16. Which of the following is a characteristic of both sodium and potassium ions?
a.
They carry a negative charge.
b.
They are concentrated inside the neuron’s cell body.
c.
They carry a positive charge.
d.
They are concentrated outside the neuron’s cell body.
ANS: C PTS: 1 REF: p. 88 BLM: Higher order
You're Reading a Preview

Unlock to view full version