Class Notes (1,100,000)
CA (630,000)
McGill (30,000)
PSYC (4,000)
PSYC 215 (500)
Lecture 1

PSYC 215 Lecture 1: Ch01 Practice questions.rtf


Department
Psychology
Course Code
PSYC 215
Professor
Julie Caouette
Lecture
1

This preview shows pages 1-3. to view the full 98 pages of the document.
CHAPTER 1: An Invitation to Social Psychology
MULTIPLE CHOICE
1.Social psychology can be defined as the ____________ study of the ____________ of individuals in so-
cial situations.
a. intuitive; behaviors
b. scientific; behaviors
c. scientific; feelings, thoughts, and behaviors
d. behavioral; thoughts and feelings
ANS: C DIF: Easy REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Factual
2.Which of the following Supreme Court rulings was heavily influenced by social psychological research?
a. Roe v. Wade c. Marbury v. Madison
b. Brown v. Board of
Education
d. Miranda v. Arizona
ANS: B DIF: Easy REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Factual
3.“Absence makes the heart grow fonder” and “out of sight, out of mind” are both common sayings. A(n)
____________ is most likely to conduct an experiment to identify the conditions or situations under
which each of these assertions is accurate.
a. personality psycholo-
gist
c. sociologist
b. social psychologist d. anthropologist
ANS: B DIF: Easy REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Factual
4.Sandra thinks that smiling a lot during a job interview increases a person’s chances of getting a job offer.
The main difference between Sandra’s folk theory and social psychological theories is that social psycho-
logical theories are
a. always more com-
plicated.
c. based on logic.
b. almost always coun-
terintuitive.
d. put to the test.
ANS: D DIF: Medium REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Factual
5.Social psychologists differ from personality psychologists because social psychologists tend to
a. rely primarily on correlational research.
b. argue that genetics do not exert causal effects
on social behavior.
c. examine the influence of situations on behavi-
ors.
d. stress individual differences in behavior.
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

ANS: C DIF: Medium REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Factual
6.Which of the following is LEAST characteristic of the goals of social psychology?
a. understanding how people in different cul-
tures think, feel, and behave
b. understanding how people control each oth-
ers’ behaviors
c. evaluating the accuracy of folk theories about
how situations influence behavior
d. understanding how personality traits predis-
pose people to respond to social situations
ANS: D DIF: Medium REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Conceptual
7.Jacquie and Karen are both interested in the topic of divorce. Jacquie is a social psychologist and Karen is
a sociologist. Compared to Karen, which of the following questions is Jacquie most likely to ask?
a. Do different divorce laws influence divorce
rates?
b. Are divorce rates higher among people who
are more educated?
c. Why does infidelity lead to divorce?
d. Is divorce more prevalent in Northern states
relative to Southern states?
ANS: C DIF: Medium REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Conceptual
8.Which of the following phenomena best illustrates the relationship between social influence and beha-
vior?
a. acting more cooperative when you are in a
good mood (as opposed to a bad mood)
b. preferring to drive with the car radio on (as
opposed to off)
c. cycling faster when people are watching you
(as opposed to when you are alone)
d. getting into more arguments when the temper-
ature is above 80 degrees (as opposed to un-
der 80 degrees)
ANS: C DIF: Difficult REF: Characterizing Social Psychology
OBJ: Conceptual
9.Kurt Lewin’s concept, the field of forces, emphasizes that ____________ underlie(s) much of human be-
havior.
a. genetics c. the characteristics of
a situation
b. physical stimulation d. natural selection
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

ANS: C DIF: Easy REF: The Power of the Situation
OBJ: Factual
10. Kurt Lewin, the founder of modern social psychology, argued that the effects of psychological
forces can be understood in the same way that ____________ are understood.
a. physical forces c. personality forces
b. attribute forces d. armed forces
ANS: A DIF: Easy REF: The Power of the Situation
OBJ: Factual
11. Research on ______________ suggests it is ______________ for people to assume that disposi-
tions are the underlying causes of most behaviors.
a. the fundamental attribution error; common
b. the fundamental attribution error; uncommon
c. obedience to authority; common
d. obedience to authority; uncommon
ANS: A DIF: Easy REF: The Power of the Situation
OBJ: Factual
12. The classic Milgram study showed that about
a. 1 percent of participants delivered a 330-volt
shock to the “learner.”
b. 10 percent of participants delivered no shocks
to the “learner.”
c. 20 percent of participants delivered a 450-volt
shock to the “learner.”
d. 60 percent of participants delivered a 450-volt
shock to the “learner.”
ANS: D DIF: Medium REF: The Power of the Situation
OBJ: Factual
13. According to social psychologists, which of the following conditions is most likely to make
someone do what an authority figure says to do—even if it involves hurting someone?
a. when people know ahead of time that an au-
thority figure will be ordering them around
b. when people have been raised in abusive fam-
ilies
c. when people can blame an authority figure for
their actions
d. when people are used to hurting other people
ANS: C DIF: Medium REF: The Power of the Situation
OBJ: Factual
14. The “Good Samaritan” study conducted by Darley and Batson (1973) examined helping behavior
in seminary students at Princeton University. These students were either rushed or not rushed to get to an
appointment. Results of this study showed that
a. participants who viewed religion as a means
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com
You're Reading a Preview

Unlock to view full version