Class Notes (1,000,000)
CA (610,000)
U of G (20,000)
CIS (800)
CIS 1000 (100)
Zoe Zhu (50)
Lecture 9

CIS 1000 Lecture Notes - Lecture 9: Ebcdic, Hard Disk Drive, Nanosecond


Department
Computing and Information Science
Course Code
CIS 1000
Professor
Zoe Zhu
Lecture
9

This preview shows pages 1-3. to view the full 20 pages of the document.
Copyright © 2008 Prentice-Hall. All rights reserved.
1
CHAPTER 9:
BEHIND THE SCENES: A CLOSER LOOK AT SYSTEM
HARDWARE
Multiple Choice:
1. A(n) ____________ is a device inside the computer that can be flipped to an on or off state.
A. conductor
B. electrical switch
C. instruction set
D. component
Answer: B Reference: Electrical Switches Difficulty: Easy
2. Before the invention of the transistor, electrical switches were:
A. integrated circuits.
B. binary switches.
C. made of silicon.
D. vacuum tubes.
Answer: D Reference: Electrical Switches Difficulty: Easy
3. The language consisting of 0s and 1s that computers understand is called ____________ language.
A. instruction
B. electronic
C. numerical
D. binary
Answer: D Reference: Electrical Switches Difficulty: Moderate

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 9: Behind the Scenes: Inside the System Unit
Copyright © 2008 Prentice-Hall. All rights reserved.
2
4. ____________ are very small regions of semiconductor material that support a huge number of transistors.
A. Integrated circuits
B. Binary switches
C. Vacuum tubes
D. Electrical switches
Answer: A Reference: Electrical Switches Difficulty: Easy
5. Chip is a common nickname for a(n):
A. transistor.
B. integrated circuit.
C. resistor.
D. semiconductor.
Answer: B Reference: Electrical Switches Difficulty: Easy
6. The ____________ number system is also known as decimal notation.
A. arithmetic
B. binary
C. base 10
D. base 2
Answer: C Reference: The Binary Number System Difficulty: Moderate
7. The ____________ number system is also known as the binary number system.
A. decimal
B. computer
C. base 10
D. base 2
Answer: D Reference: The Binary Number System Difficulty: Moderate

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 9: Behind the Scenes: Inside the System Unit
Copyright © 2008 Prentice-Hall. All rights reserved.
3
8. Today’s chips are composed of tens of millions of:
A. vacuum tubes.
B. transistors.
C. digital dividers.
D. hertz.
Answer: B Reference: Electrical Switches Difficulty: Easy
9. ____________ are electrical switches that are built out of a special type of material called a semiconductor.
A. Vacuum tubes
B. Circuits
C. Transistors
D. Capacitors
Answer: C Reference: Electrical Switches Difficulty: Moderate
10. ____________ uses 8 bits to represent each letter or character.
A. Binary
B. ASCII
C. EBCDIC
D. Unicode
Answer: B Reference: The Binary Number System Difficulty: Moderate
11. Eight binary digits combine to form one:
A. notation.
B. base 10 number.
C. byte.
D. command.
Answer: C Reference: Representing Letters and Symbols: ASCII and Unicode Difficulty: Easy
You're Reading a Preview

Unlock to view full version