Class Notes (1,000,000)
CA (620,000)
U of G (20,000)
CIS (800)
CIS 1000 (100)
Zoe Zhu (50)
Lecture 8

CIS 1000 Lecture Notes - Lecture 8: Opera Mobile, Digital Signal Processor, Hard Disk Drive


Department
Computing and Information Science
Course Code
CIS 1000
Professor
Zoe Zhu
Lecture
8

This preview shows pages 1-3. to view the full 21 pages of the document.
Copyright © 2008 Prentice-Hall. All rights reserved.
1
CHAPTER 8:
MOBILE COMPUTING: KEEPING YOUR DATA ON HAND
Multiple Choice:
1. The following are all mobile computing devices, EXCEPT:
A. notebook computers.
B. digital scanners.
C. cellular telephones.
D. personal digital assistants.
Answer: B Reference: Mobile Computing: Is It Right for You? Difficulty: Easy
2. Which of the following is NOT a limitation of mobile computing?
A. battery life
B. screen size
C. portability
D. slow Internet connection speed
Answer: C Reference: Mobile Device Limitations Difficulty: Easy
3. A ____________ is a mobile computing device that includes handwriting recognition as a standard feature.
A. Mac
B. notebook computer
C. PDA
D. tablet PC
Answer: D Reference: Tablet PCs Difficulty: Easy

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 8: Mobile Computing: Keeping Your Data on Hand
Copyright © 2008 Prentice-Hall. All rights reserved.
2
4. An inexpensive mobile communication device, which provides limited communication capabilities in the
form of numeric (and sometimes text) messages, is a(n):
A. Tablet PC.
B. pager.
C. cell phone.
D. MP3 player.
Answer: B Reference: Bits and Bytes: Does Anyone Still Use Paging Devices? Difficulty: Moderate
5. All of the following are types of pagers, EXCEPT:
A. numeric.
B. two-way.
C. alphanumeric.
D. Web-enabled.
Answer: D Reference: Paging Devices Difficulty: Moderate
6. Symbian is:
A. a popular line of cell phones.
B. the brand name for a sophisticated PDA.
C. an operating system for cell phones.
D. one of the leading two-way paging devices.
Answer: C Reference: Cell Phone Hardware Difficulty: Challenging
7. The operating system of a cell phone is stored in:
A. RAM.
B. the CPU.
C. the transceiver.
D. ROM.
Answer: D Reference: Cell Phone Hardware Difficulty: Challenging

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 8: Mobile Computing: Keeping Your Data on Hand
Copyright © 2008 Prentice-Hall. All rights reserved.
3
8. Short Message Service (SMS) uses the cell phone network to transmit messages by receiving the message
and delivering it to the appropriate mobile device. This is known as ____________ technology.
A. real-time
B. “store-and-forward”
C. “mobile switching
D. “text communication
Answer: B Reference: Cell Phone Features: Text Messaging Difficulty: Challenging
9. In order to access the Internet, special ____________ software runs on a cell phone.
A. microbrowser
B. pager
C. MMS
D. SMS
Answer: A Reference: Cell Phone Internet Connectivity Difficulty: Moderate
10. ____________, originally known as MP3 players, are small portable devices that can hold video, audio or
still images.
A. Two-way pagers
B. Portable media players (PMPs)
C. Smartphones
D. Personal Digital Assistants (PDAs)
Answer: B Reference: Portable Media Players Difficulty: Moderate
11. The ____________ is the number of times per second music is measured and converted to a digital value
which determines the size of an MP3 file.
A. ripping rate
B. memory rate
C. transfer rate
D. sampling rate
Answer: D Reference: PMP Hardware Difficulty: Moderate
You're Reading a Preview

Unlock to view full version