Class Notes (1,100,000)
CA (630,000)
UW (20,000)
MSCI (100)
MSCI432 (10)
Lecture

MSCI432 Lecture Notes - Gantt Chart, Msci, Operations Management


Department
Management Sciences
Course Code
MSCI432
Professor
Binyamin Mantin

This preview shows page 1. to view the full 4 pages of the document.
MSCI 432: Production and Service Operations Management, Winter 2010
Assignment # 1 – solutions to qualitative questions
3. [3 marks] A major oil company is considering the optimal timing for the construction of new
refineries. From the past experience, each doubling of the size of a refinery at a single location results in
an increase in the construction costs of about 68%. Furthermore, a plant size of 10,000 barrels per day
costs $6 million. Assume that the demand for the oil is increasing at a rate of 2 million barrels yearly
and the discount rate for the future costs is 15 percent.
a) Find the value of k and a assuming a relationship of the form f(y) = kya. Assume that y is in units of
barrels per day.
b) Determine the optimal timing of the plant additions and the optimal size of each plant.
c) Suppose that the largest single refinery that can be built with current technology is 15000 barrels per
day. Determine the optimal timing of plant additions and the optimal size of each plant in this case. (
Year = 365 days)
1. a) 2a = 1.68 => a ln(2) = ln(1.68) => a = .7485.
To find k substitute 6 = k(10,000).7485 => k = .0061
b) Locating a = .7485 on Figure 1.14 gives a value of u of approximately 0.67. Solving: x =
u/r = .67/.15 = 4.47 years.
The optimal size of each new addition is (4.47)(2) = 8.94 million barrels (per year).
c) [(15,000)/day][365 days/year] = 5,475,000. The optimal plant size = min [5.475 million,
8.94 million] = 5.475 million barrels per year.
In this case, plants need to be added every 2.7375 years
4. [20 marks] Shouldice Hospital Case Analysis
Question 1:
What are the resources needed for each of the above task?
Stage1: bed, examination rooms, nurses, dining rooms
Stage2: surgeon, operating room
Stage3: bed, recovery room, dining room, recreation facilities
Question 2 (Bottleneck analysis):
What is the bottleneck of the Shouldice Hospital, and what is the weekly capacity rate of the hospital?
Surgeons’ capacity: 12 x 4 = 48 patients / day
Operating rooms (OR)’ capacity: 8 x 5 = 40 patients / day
Beds’ capacity: 90 / 3 = 30 patients / day
Beds are the bottleneck.
Hospital Capacity = 30 patients / day or 210 patients / week
5.475
2
Pre-surgery
examinations,
orientation, etc
Surgery
Recovery
Patient Healthy
individual
You're Reading a Preview

Unlock to view full version