Class Notes (1,100,000)
CA (620,000)
UTSC (30,000)
Psychology (8,000)
PSYB65H3 (500)
Ted Petit (300)
Lecture

psyb65chapter8.docx


Department
Psychology
Course Code
PSYB65H3
Professor
Ted Petit

Page:
of 9
1. Perceptually, sounds of different frequencies have different ______.
a) pitches
b) amplitudes
c) decibels
d) speeds
e) complexities
Answer: A
2. Which of the following describes the term decibels?
a) The sound pressure of a source according to its amplitude.
b) The frequencies of sound waves to which animals can perceive.
c) Corresponding to the amplitude of the wound wave.
d) The sound pressure of a source when compared to a standard intensity of
watts.
Answer: D
3. What is the name of the analysis used to compress complex sounds on
computers?
a) MP analysis
b) Courier analysis
c) MPEG-1 analysis
d) Complex wave analysis
e) Fourier analysis
Answer: E
4. What is the name of the outermost, visible portion of the ear?
a) external ear canal
b) pinna
c) outer ear canal
d) incus
e) outer incus
Answer: B
5. Which of the following is a more technical term for the eardrum?
a) tectorial membrane
b) basilar membrane
c) tympanic membrane
d) malleus membrane
e) incus membrane
Answer: C
6. Vibrations pass along in the ear through three small bones (the ossicles).
Which of the following are the correct terms for these bones?
a) malleus, basilar, anvil
b) tectorial, basilar, tympanic
c) hammer, anvil, stirrup
d) stapes, incus, malleus
e) stapes, stirrup, tympanic
Answer: D
7. The receptor cells of the auditory system are known as the _____ cells.
a) hair
b) ear
c) oval
d) malleus
e) meatus
Answer: A
8. Experience can significantly influence the efficiency of _____.
a) the apex
b) the cochlea
c) perceiving timbre
d) differentiating overtones
e) outer hair cells
Answer: E
9. Which of the following is a correct description of acquired alexia?
a) An inability to differentiate between pitches in sound.
b) A reading disorder that is a result of brain damage.
c) A memory disorder that is a result of brain damage.
d) A reading disorder that is a result of congenital deficiencies.
e) A memory disorder that is a result of congenital deficiencies.
Answer: B
10. The loss in the ability to write is known as _____.
a) dyslexia
b) agrammatism
c) alexia
d) agraphia
e) alveolar deficiency
Answer: D
11. The size of a wave form is it’s ______ that is measured in ______.
a) decibel; amplitude
b) pitch; hertz
c) amplitude; decibels
d) pitch; decibels
e) timbre; hertz
Answer: C
12. Phonemes that are produced by constricting airflow against the ridge located
behind your front teeth are known as ________.
a) alveolar stops
b) phenomical annunciation
c) phonemic stops
d) alveolar annunciation
e) prosody
Answer: A
13. Which of the following correctly defines apex?
a) The membrane covering the oval window transmits vibration into the cochlea
through this fluid.
b) Bends in response to vibrations of the cochlear fluid and serves to elicit neural
activity in the hair cells.
c) A nerve where a branch is formed by axons from the cochlear nerve.
d) A band of subcortical white matter located between Broca’s area and
Wernicke’s area.
e) Near this point, the basilar membrane is more flexible, and the receptors
located here are exposed to vibrations of lower frequencies.
Answer: E
14. What are the behavioural symptoms of one who has Broca’s aphasia?
a) Reading regular word and irregular words is relatively unimpaired, but reading
non-words is profoundly impaired.
b) An inability to read or comprehend literature but an intact speech
comprehension and production mechanism.
c) An inability to produce fluent speech despite relatively intact speech
comprehension and production mechanisms.
d) An ability to produce fluent speech despite an inability to comprehend speech.
e) Damaged speech comprehension and production mechanisms, but maintains
the ability to read and comprehend literature.
Answer: C
15. Where is Broca’s area located in the brain?
a) The third gyrus of the left parietal lobe.
b) The third gyrus of the left frontal lobe.
c) The fourth gyrus of the right frontal lobe.
d) The third sulci of the left frontal lobe.
e) The fourth sulci of the right frontal lobe.
Answer: B
16. Which of the following defines fundamental frequency?
a) The intended frequency of an instrument.
b) The frequency range that can be perceived by humans.
c) The theory of wave cycles completed per unit of time.
d) The theory behind the frequency range that cam be perceived by humans.
Answer: A
17. What is the term for someone who has a compulsion to repeat whatever
someone else has just said?
a) dysphasia