MGMT 1050 Lecture Notes - Confidence Interval, Royal Institute Of Technology, The Literary Digest

61 views20 pages
27 Jan 2013
Department
Course
Professor
CHAPTER 5
DATA COLLECTION AND SAMPLING
SECTIONS 1
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
In the following multiple-choice questions, please circle the correct answer.
1. A marketing research firm, in conducting a comparative taste test, provided four types of
wine to a sample of households randomly selected within the state. Which method of data
collection is involved when people are asked to compare the four types of wine?
a. Published sources
b. Experimentation
c. Surveying
d. Direct observation
ANSWER: b
2. Which of the following statements is correct in questionnaire design?
a. The questionnaire should be kept as short as possible, and the questions
themselves should also be kept short.
b. A mixture of dichotomous, multiple-choice, and open-ended questions may be
used.
c. Leading questions must be avoided
d. All of the above
ANSWER: d
117
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 20 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
118 Chapter Five
3. Air France Internet site provides a questionnaire instrument that can be answered
electronically. Which method of data collection is involved when people complete the
questionnaire?
a. Published sources
b. Experimentation
c. Surveying
d. Direct observation
ANSWER: c
4. Which of the following must be avoided in designing a questionnaire?
a. Dichotomous questions.
b. Leading questions.
c. Open-ended questions.
d. Demographic questions.
ANSWER: b
5. Which method of data collection is involved when a person records the use of the Chicago
freeway system?
a. Published sources
b. Experimentation
c. Surveying
d. Direct observation
ANSWER: d
6. The collection of data about persons or objects by deliberately exposing them to some
kind of change, while leaving all else unchanged, and subsequently recording how identical
persons or objects respond to different types of change (or how different types of persons
or objects respond to identical change) is
a. a controlled experiment
b. an observational study
c. a sample survey
d. a complete survey or census
ANSWER: a
7. A study attempted to estimate the proportion of Florida residents who were willing to
spend more tax dollars on protecting the beaches from environmental disasters. Thirty-
two hundred Florida residents were surveyed. Which type of data collection procedure
was most likely used to collect the data for this study ?
a. A designed experiment.
b. A published source.
c. A random sample.
d. An observational data.
ANSWER: c
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 20 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
Data Collection and
Sampling 119
8. The personnel director at a large company studied the eating habits of the company’s
employees. The director noted whether employees brought their own lunches to work,
ate at the company cafeteria, or went out to lunch. The goal of the study was to improve
the food service at the company cafeteria. This type of data collection would best be
considered as
a. an observational study.
b. a designed experiment.
c. a random sample.
d. personal interview
ANSWER: a
9. Which of the following statements is false?
a. Many researchers feel that the best way to survey people is by means of a
personal interview
b. An important aspect of surveys is the response rate which is the proportion of
all people who were selected and who completed the survey
c. A telephone interview, which is a popular method of data collection, is usually
very expensive but it has a high expected response rate
d. None of the above
ANSWER: c
10. Which of the following statements is false?
a. The simplest method of data collection is by direct observation
b. A self-administered questionnaire, which is usually mailed to a sample of
people, is an expensive method of conducting a survey as is therefore less
attractive when the number of people to be surveyed is large
c. A personal interview has the advantage of having a higher expected response
rate than other methods of data collection
d. Whatever method is used to collect primary data, we need to know something
about sampling
ANSWER: b
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 20 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get OneClass Notes+

Unlimited access to class notes and textbook notes.

YearlyBest Value
75% OFF
$8 USD/m
Monthly
$30 USD/m
You will be charged $96 USD upfront and auto renewed at the end of each cycle. You may cancel anytime under Payment Settings. For more information, see our Terms and Privacy.
Payments are encrypted using 256-bit SSL. Powered by Stripe.