BIOB11 Final: BIOB11 - Sample questions Final

724 views7 pages
Published on 16 Aug 2015
School
Course
Professor
BIOB11 Sample Questions for Final Exam
1. What is a function of the nuclear lamina?
a) It provides mechanical support for the nuclear envelope.
b) It provides mechanical support for the plasma membrane.
c) It serves as an attachment site for chromatin fibers at the nuclear periphery.
d) Both a) and c) are correct.
e) Both b) and c) are correct
Answer: d
2. Which of the traits below is characteristic of the classical nuclear localization signals?
a) possession of large numbers of hydrophobic amino acids
b) possession of one or two short stretches of negatively charged amino acids
c) possession of one or two short stretches of positively charged amino acids
d) twisted backbones
e) Both a) and b) are correct.
Answer: c
3. Contrary to constitutive heterochromatin, facultative heterochromatin ______.
a) is permanently silenced
b) has been specifically inactivated during certain phases of an organism's life
c) is inactivated in certain types of differentiated cells
d) has been specifically inactivated during certain phases of an organism's life and is inactivated
in certain types of differentiated cells
e) None of the above
Answer: d
4. The hypothesis, which postulates that the activity of a particular region of chromatin depends
upon specific modification to the histone tails in that region, is known as the _______.
a) Histone code.
b) Lyon hypothesis.
c) Boundary element.
d) Both a) and b)
e) None of the above
Answer: a
Unlock document

This preview shows pages 1-2 of the document.
Unlock all 7 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
5. Which of the following are NOT components of a typical bacterial operon?
a) promoter
b) repressor
c) nucleosome
d) structural genes
e) All of the above
Answer: c
6. Replication in prokaryotes:
a) has two replication forks
b) has one origin of replication
c) proceeds bidirectionally on the circular DNA molecule
d) both a) and b) are correct
e) all are correct
Answer: e
7. Mitosis is:
a) process of nuclear division
b) the accurate portioning of the replicated DNA into two nuclei
c) a process that reduces the chromosome number in a cell
d) both a) and b) are correct
e) all are correct
Answer: d
8. How does the cell cycle vary among different types of cells?
a) It does not vary.
b) Its length varies according to cell type.
c) Some cells never go through the cell cycle.
d) None of these is the correct answer.
e) All of the above are correct.
Answer: b
Unlock document

This preview shows pages 1-2 of the document.
Unlock all 7 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Document Summary

Answer: a: which of the following are not components of a typical bacterial operon, promoter, repressor, nucleosome, structural genes, all of the above. Answer: c: replication in prokaryotes, has two replication forks, has one origin of replication, proceeds bidirectionally on the circular dna molecule, both a) and b) are correct, all are correct. Answer: e: mitosis is, process of nuclear division, the accurate portioning of the replicated dna into two nuclei, a process that reduces the chromosome number in a cell, both a) and b) are correct, all are correct. Answer: b: what allows the interaction between the mitotic spindle and the chromosomes to occur, nuclear envelope breakdown, nucleosome breakdown, nucleolus breakdown, chromosome condensation. Answer: b: cancer is a genetic disease in that it can be traced to alterations within specific genes, but, in most cases, it is not an inherited disease.

Get OneClass Grade+

Unlimited access to all notes and study guides.

YearlyMost Popular
75% OFF
$9.98/m
Monthly
$39.98/m
Single doc
$39.98

or

You will be charged $119.76 upfront and auto renewed at the end of each cycle. You may cancel anytime under Payment Settings. For more information, see our Terms and Privacy.
Payments are encrypted using 256-bit SSL. Powered by Stripe.