Study Guides (390,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Chemistry (200)
Final

CHMA10H3 Lecture Notes - Lecture 15: Pearson Education, Sodium Bicarbonate, FormaldehydeExam


Department
Chemistry
Course Code
CHMA10H3
Professor
Ann Verner
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 28 pages of the document.
1
Copyright (c) 2011 Pearson Education, Inc.
Chemistry: A Molecular Approach, 2e (Tro)
Chapter 15 Acids and Bases
Multiple Choice Questions
1) Identify the acid that is in car batteries.
A) H2SO4
B) HNO3
C) H2CO3
D) CH3COOH
E) HF
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 15.2
2) Identify the acid that is in vinegar.
A) H2SO4
B) HNO3
C) H2CO3
D) CH3COOH
E) HF
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 15.2
3) Identify the base that is in baking soda.
A) KOH
B) NaOH
C) NaHCO3
D) Na2CO3
E) NH3
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 15.2
4) Identify the base that is in Drano.
A) KOH
B) NaOH
C) NaHCO3
D) Na2CO3
E) NH3
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 15.2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

2
Copyright (c) 2011 Pearson Education, Inc.
5) Which of the following is an Arrhenius acid?
A) H2SO4
B) LiOH
C) NH2CH3
D) CH3CH3
E) More than one of these is an Arrhenius acid.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 15.3
6) Which of the following is an Arrhenius base?
A) CH3CO2H
B) NaOH
C) CH3OH
D) LiCl
E) More than one of these compounds is an Arrhenius base.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 15.3
7) Which of the following is a Brnsted-Lowry acid?
A) NH4+
B) CH4
C) NH2-
D) NH3
E) Br2
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 15.3
8) Which of the following is a Brnsted-Lowry base?
A) CH4
B) HCN
C) NH3
D) Cl2
E) None of the above are Brnsted-Lowry bases.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 15.3
9) Which of the following species is amphoteric?
A) CO32-
B) HF
C) NH4
D) HPO42-
E) None of the above are amphoteric.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 15.3
10) What is the conjugate acid of HCO3 ?

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

3
Copyright (c) 2011 Pearson Education, Inc.
A) H3O+
B) H2O
C) CO32-
D) OH
E) H2CO3
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 15.3
11) What is the conjugate base of H2PO4 ?
A) HPO42-
B) PO43-
C) H3PO4
D) H3O+
E) OH
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 15.3
12) Which of the following is NOT a conjugate acid-base pair?
A) NH4+/NH3
B) H3O/OH
C) H2SO3/HSO3
D) C2H3O2/HC2H3O2
E) All of the above are conjugate acid-base pairs.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 15.3
13) Identify the diprotic acid.
A) HNO3
B) HCl
C) CH3COOH
D) H2SO4
E) HClO4
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 15.3
14) Identify the weak diprotic acid.
A) CH3COOH
B) HCOOH
C) H3PO4
D) H2SO4
E) H2CO3
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 15.3
15) Identify the weak diprotic acid.
You're Reading a Preview

Unlock to view full version