Study Guides (390,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Chemistry (200)
CHMA11H3 (100)
Quiz

Ch17_Testbank.doc


Department
Chemistry
Course Code
CHMA11H3
Professor
Jamie Donaldson
Study Guide
Quiz

This preview shows pages 1-3. to view the full 38 pages of the document.
Chemistry, 11e (Brown/LeMay/Brusten/Murphy)
Chapter 17: Additional Aspects of Aqueous Equilibria
17.1 Multiple Choice and Bimodal Questions
1) The pH of a solution that contains 0.818 M acetic acid (
5
K 1.76 10
a
= ×
) and 0.172 M
sodium acetate is __________.
A) 4.077
B) 5.434
C) 8.571
D) 8.370
E) 9.922
Answer: A
Diff: 3
Page Ref: Sec. 17.1
2) Consider a solution containing 0.100 M fluoride ions and 0.126 M hydrogen fluoride.
The concentration of fluoride ions after the addition of 5.00 mL of 0.0100 M HCl to 25.0
mL of this solution is __________ M.
A) 0.0850
B) 0.00167
C) 0.0980
D) 0.0817
E) 0.00253
Answer: D
Diff: 5
Page Ref: Sec. 17.2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chemistry, 11e (Brown/LeMay/Brusten/Murphy)
Chapter 17: Additional Aspects of Aqueous Equilibria
3) Consider a solution containing 0.100 M fluoride ions and 0.126 M hydrogen fluoride.
The concentration of hydrogen fluoride after addition of 5.00 mL of 0.0100 M HCl to 25.0
mL of this solution is __________ M.
A) 0.107
B) 0.100
C) 0.126
D) 0.00976
E) 0.00193
Answer: A
Diff: 5
Page Ref: Sec. 17.2
4) The Ka of acetic acid is
5
1.76 10
×
. The pH of a buffer prepared by combining 50.0 mL
of 1.00 M potassium acetate and 50.0 mL of 1.00 M acetic acid is __________.
A) 1.705
B) 0.851
C) 3.406
D) 4.754
E) 2.383
Answer: D
Diff: 4
Page Ref: Sec. 17.2
5) The Kb of ammonia is
5
1.77 10
×
. The pH of a buffer prepared by combining 50.0 mL
of 1.00 M ammonia and 50.0 mL of 1.00 M ammonium nitrate is __________.
A) 4.63
B) 9.25
C) 4.74
D) 9.37
E) 7.00
Answer: B
Diff: 4
Page Ref: Sec. 17.2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chemistry, 11e (Brown/LeMay/Brusten/Murphy)
Chapter 17: Additional Aspects of Aqueous Equilibria
6) Calculate the pH of a solution prepared by dissolving 0.370 mol of formic acid
2
(HCO H)
and 0.230 mol of sodium formate
2
(NaCO H)
in water sufficient to yield 1.00 L
of solution. The Ka of formic acid is
4
1.77 10
×
.
A) 2.099
B) 10.463
C) 3.546
D) 2.307
E) 3.952
Answer: C
Diff: 4
Page Ref: Sec. 17.2
7) Calculate the pH of a solution prepared by dissolving 0.750 mol of
3
NH
and
0.250 mol
of
4
NH Cl
in water sufficient to yield 1.00 L of solution. The Kb of ammonia is
5
1.77 10
×
.
A) 5.22
B) 4.27
C) 9.73
D) 8.78
E) 0.89
Answer: C
Diff: 4
Page Ref: Sec. 17.2
You're Reading a Preview

Unlock to view full version