Study Guides (390,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Psychology (2,000)
PSYA01H3 (200)
Final

Fall 2014 PSYA01 MTuner #2.docx


Department
Psychology
Course Code
PSYA01H3
Professor
Steve Joordens
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-2. to view the full 6 pages of the document.
#2 1. A painting depicts an arrow-straight section of road that disappears into a single
point on the horizon, suggesting that the road extends a great distance. What is
the name of this pictorial depth cue?
Ans: Linear perspective (parallel liners stretching into the horizon appear
to move closer together as they travel father away)
2. People who experience a loss of pain sensation in the middle of exercising are
likely having a rush of
Ans: endorphin (hormones produced by the pituitary gland and the
hypothalamus, and they reduce pain and induce feeling of pleasure)
3. A major difference between the somatic and autonomic branches of the nervours
system is that:
Ans: Somatic nervous system – voluntary movement
Autonomic nervous system – involuntary movement
4. Wanda is playing a synthesizer, and she wants the tone she’s playing to sound
louder; which of the sound wave properties should she increase?
Ans: amplitude (determine loudness, high – loud)
5. The amount of light entering the eye is controlled by muscle in the:
Ans: iris (muscles in the iris regulate the size of the pupil, which controls
the amount of light that enters the eye)
6. Damage to the somatosensory cortex would most likely result in which of the
following impairments?
Ans lost/distorted sensations in the regions of the body corresponding to
the damaged areas
7. Martha jabs Rick with a closed compass from a math set on the top of his finger,
on the palm of his hand, on his thigh and on his lips – at which of these places
would he be most likely to feel the two points as one single point?
Ans: thigh (regions with high acuity, such as fingertips, can detect the two
separate, but closely soaced pressure points of the device, whereas less sensitive
regions such as the lower back or thighs)
8. The autonomic nervous system and somatic nervous system are parts of the
_________________.
Ans: peripheral nervous system
9. What kind of cell converts sound’s mechanical vibrations into neural impulses?
Ans: Hair cells

Only pages 1-2 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

10. Jeremy plays a 23000hz tone with a very large amplitude so that Janet can just
barely detect it, then he cuts the frequency down to 11500hz while keeping the
amplitude constant. Given normal human hearing, ehat will Janets dominant
impressing of resulting sound be?
Ans: Its extremely loud (human ears is not very sensitive to sound above
22000hz, so for 23000hz tone to be heard, it was likey if a very high amplitude)
11. How many rod types exist in human eye (how many different ranges of
wavelengths are different rid types sensitive to)?
Ans: 1 (responses from rods are not associated with particular colours (no
differentiation between wavelengths), while there are 3 types of cones that repond
to different wavelength of light)
12. Within the occipital lobe resides the primary sensory cortex associated with:
Ans: vision
13. Some people make the mistake of thinking that all theories are ______________.
Also, it is important to remember that the quality of a theory is not dependent on
the number of people that believe it but on __________________.
Ans: plausible; how well it stands the test of time as more knowledge is
learned
14. In a single-blind study, the participants do not know the purpose of the study or
the condition to which they are assigned. What is the difference in a double-blind
study? Ans: the researchers also do not now which condition participants are in
15. The relatively stable sate during which a cell is not transmitting message is called
its _____________________.
Ans: resting potential
16. Damage to the somatosensory cortex would most likely result in which of the
following impairments?
Ans: lost/distorted sensation in the region of the body corresponding to
the damaged areas
17. Given the opponent-process associated with human vision, after fixating on the
colour blue for some time, then suddenly shirting your gaze to a white wall, what
colour will be perceived in its place?
Ans: Yellow
18. If your mother is heterozygous (Tt) for a particular gene, and your father is also
heterozygous for that gene, you have ________ chance of also being
heterozygous.
Ans: 50%
You're Reading a Preview

Unlock to view full version