SOCA01H3 Study Guide - Final Guide: Émile Durkheim, Racialization, Talcott Parsons

267 views36 pages
Published on 11 Dec 2015
School
Department
Course
Professor
CHAPTER 1: A SOCIOLOGICAL COMPASS
MULTIPLE CHOICE
1. When Brym discusses stories of conflict and stories of the Gluskap, what is the conflict
about?
a. That progress is often costly to relationships between humans and between
humans and the environment.
b. That progress is exciting and harmony between humans is less important than
harmony between humans and the environment.
c. That harmony between humans is important and conquest is unimportant.
d. That harmony between humans and nature is costly to the harmony between
humans.
ANS: A PTS: 1 REF: 3-4 BLM: UNDERSTAND
2. According to the textbook, why is mapping the social world an important activity?
a. because it allows us to find our geographical place in the new world
b. because it allows us to understand ourselves within a larger social context
c. because it allows us to forge relationships between ourselves and other people
d. because it allows us to understand how people navigated past explorations of the
world
ANS: B PTS: 1 REF: 4 BLM: UNDERSTAND
3. According to the textbook, what is the main rationale for the existence of sociology?
a. to understand the past
b. to make the past come alive
c. to create the best possible future
d. to understand the relationship between humans and nature
ANS: C PTS: 1 REF: 4 BLM: REMEMBER
4. Why do most people overlook social forces as causes of suicide?
a. because there are no social reasons for carrying out such an individual act
b. because people who commit suicide are generally depressed or angry
c. because suicide is rare
d. because it is generally carried out by individuals in private settings
ANS: D PTS: 1 REF: 5 BLM: UNDERSTAND
5. What did Durkheim’s nineteenth-century study of suicide in France demonstrate?
a. that suicide was mainly carried out by “desperate” people
b. that suicide was influenced mainly by people’s level of psychological distress
c. that suicide was related to an individual’s level of integration into society
d. that suicide was caused by a high level of confusion when people belonged to
several social networks at once
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 1-1
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 36 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
CHAPTER 1: A SOCIOLOGICAL COMPASS
ANS: C PTS: 1 REF: 5-6 BLM: UNDERSTAND
6. Which type of suicide categorized by Durkheim is characterized by having few shared norms
or vague norms?
a. altruistic suicide
b. anomic suicide
c. egoistic suicide
d. nomadic suicide
ANS: B PTS: 1 REF: 6 BLM: REMEMBER
7. According to the textbook’s discussion of suicide, which of the following facts about suicide
in Canada today is accurate?
a. That men are much more likely to commit suicide than women.
b. That women are much more likely to commit suicide than men.
c. That suicide among youth is so rare as to be almost non-existent.
d. That the highest suicide rates are among those aged 15 to 19.
ANS: A PTS: 1 REF: 6-7 BLM: REMEMBER
8. According to the textbook, why are suicide rates among the Innu of Labrador the highest in
the world?
a. because the Innu are a nomadic people who rely upon hunting and trapping
b. because most Innu youth are engaged in sniffing gasoline to get high and alcohol
abuse
c. because the Innu’s traditional lands, practices, norms, and values have been
destroyed
d. because government assistance in the forms of welfare and education were cut
back
ANS: C PTS: 1 REF: 8 BLM: REMEMBER
9. Jim believes that he should make the money and control the finances while his wife should
raise the children and clean the house. Which of the following terms describes his beliefs?
a. androcentricity
b. patriarchy
c. class conflict
d. patrilineal descent
ANS: B PTS: 1 REF: 9 BLM: APPLY
10. Jessica is trying to decide which post secondary institution she is most suited to attend next
fall. Which of the following is best for her to activate in order to get advice that is likely to be
useful and specific to her situation?
a. microstructures
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 1-2
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 36 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
CHAPTER 1: A SOCIOLOGICAL COMPASS
b. macrostructures
c. global structures
d. patriarchal structures
ANS: A PTS: 1 REF: 9 BLM: APPLY
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 1-3
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 36 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get OneClass Grade+

Unlimited access to all notes and study guides.

YearlyMost Popular
75% OFF
$9.98/m
Monthly
$39.98/m
Single doc
$39.98

or

You will be charged $119.76 upfront and auto renewed at the end of each cycle. You may cancel anytime under Payment Settings. For more information, see our Terms and Privacy.
Payments are encrypted using 256-bit SSL. Powered by Stripe.