Study Guides (380,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Sociology (600)
SOCA01H3 (100)
Final

SOCA01H3 Study Guide - Final Guide: Totalitarianism, Role Theory, Reverse Discrimination


Department
Sociology
Course Code
SOCA01H3
Professor
Sheldon Ungar
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 34 pages of the document.
CHAPTER 4: SOCIALIZATION
MULTIPLE CHOICE
1. What do sociologists call the process by which people learn their culture and become aware of
themselves as they interact with each other?
a. socialization
b. networking
c. secondary socialization
d. anticipatory socialization
ANS: A PTS: 1 REF: 88 BLM: REMEMBER
2. What does the research of René Spitz, outlined in the textbook, demonstrate?
a. Infants who experience plenty of social interaction in their first year of life grow
up normally.
b. Without childhood socialization, most of our human potential is delayed or
remains unrealized.
c. Infants deprived of their mothers in their first year of life are developmentally
delayed until approximately age five.
d. Infants deprived of social interaction with adults in their first year of life
experience delays in development until age three.
ANS: B PTS: 1 REF: 88 BLM: REMEMBER
3. As illustrated by the “wild boy of Aveyron” in the textbook, what occurs without childhood
socialization?
a. Adults have intense but inappropriate personal relationships.
b. Most of our human potential remains unlocked until we are socialized.
c. Humans become overly violent.
d. Children grow up and become dependent upon external authorities for leadership.
ANS: B PTS: 1 REF: 88 BLM: UNDERSTAND
4. Based on the research described in the textbook, which of the following is typical of children
reared in isolation?
a. They cannot form intimate social relationships.
b. They have a strong sense of self.
c. They are unable to progress beyond the concrete operational stage.
d. They lack what Freud called “id” impulses.
ANS: A PTS: 1 REF: 88 BLM: UNDERSTAND
5. In contrast to children raised in nursing homes, René Spitz speculated that children raised as
orphans may have what as adults?
a. little ego control
b. an impaired sexual life
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 4-1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 4: SOCIALIZATION
c. psychopathic personalities
d. little contact with mother figures
ANS: B PTS: 1 REF: 88 BLM: REMEMBER
6. What do we call the behaviour expected of a person occupying a particular position in
society?
a. an ego
b. a sense of identity
c. a sense of self
d. a role
ANS: D PTS: 1 REF: 88 BLM: REMEMBER
7. What do both human babies and baby rhesus monkeys require?
a. caring contact
b. regular grooming and bathing
c. fixed amounts of food
d. soothing maternal sounds
ANS: A PTS: 1 REF: 89 BLM: UNDERSTAND
8. In research done on baby rhesus monkeys in various conditions of isolation during their early
socialization, what did the Harlows discover?
a. Emotional attachment is occasional.
b. Emotional attachment is based on the amount of food given.
c. Emotional development requires affectionate cradling.
d. Emotional development is based on how hard the artificial mothers were.
ANS: C PTS: 1 REF: 89 BLM: REMEMBER
9. Which of the following is typical of a 15-year-old adolescent?
a. He or she has well-developed ego controls.
b. He or she knows where he or she is going in life.
c. He or she has a vaguely defined sense of self.
d. He or she has little contact with parental figures.
ANS: C PTS: 1 REF: 89 BLM: REMEMBER
10. The process of socialization, which begins at birth, continues until when?
a. 12 years of age
b. 21 years of age
c. death
d. a stable personality is formed
ANS: C PTS: 1 REF: 89 BLM: UNDERSTAND
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 4-2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 4: SOCIALIZATION
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 4-3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version