Study Guides (380,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Sociology (600)
SOCA01H3 (100)
Final

SOCA01H3 Study Guide - Final Guide: Telephone Directory, Contingency Table, Antifeminism


Department
Sociology
Course Code
SOCA01H3
Professor
Sheldon Ungar
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 40 pages of the document.
CHAPTER 2: HOW SOCIOLOGISTS DO RESEARCH
MULTIPLE CHOICE
1. What does the textbook example of OTTFFSSENT demonstrate?
a. Our understanding of reality is shaped by our experience.
b. Our understanding of reality is confirmed by experience.
c. Reality is objectively known by children more than adults.
d. Reality is objectively known by adults more than children.
ANS: A PTS: 1 REF: 36 BLM: UNDERSTAND
2. When Jacob hears Sasha play a single note on the piano, what is the name given to the sound
he hears?
a. a percept
b. a pattern
c. a concept
d. a prototype
ANS: A PTS: 1 REF: 36 BLM: UNDERSTAND
3. At which level of experience do seeing, touching, tasting, smelling, and hearing occur?
a. the abstract level
b. the symbolic level
c. the concrete level
d. the sensate level
ANS: C PTS: 1 REF: 36 BLM: REMEMBER
4. Which of the following represents a pattern?
a. a collection of notes in a song
b. a letter in a word in a book
c. a dot on a page in a graph
d. a brick in a wall in the garden
ANS: A PTS: 1 REF: 36 BLM: UNDERSTAND
5. At what level of experience do patterns occur?
a. the abstract level
b. the symbolic level
c. the concrete level
d. the sensate level
ANS: C PTS: 1 REF: 36 BLM: REMEMBER
6. What process transforms percepts into patterns?
a. abstraction
b. collection
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 2-1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 2: HOW SOCIOLOGISTS DO RESEARCH
c. concretization
d. operationalization
ANS: B PTS: 1 REF: 36 BLM: UNDERSTAND
7. Which of the following is a feature of concrete experience, as discussed in the textbook?
a. It is meaningful in and of itself.
b. It defines humans as separate from all living beings.
c. It lacks sensation except to those most sensitive
d. It occurs among all living beings.
ANS: D PTS: 1 REF: 36 BLM: UNDERSTAND
8. According to William James, which of the following describes a newborn’s experience?
a. clear, concise concept
b. blooming, buzzing confusion
c. soft, supportive sanctuary
d. calm, coddled cocoon
ANS: B PTS: 1 REF: 37 BLM: REMEMBER
9. Life is meaningful for humans because of which level of experience?
a. the abstract level
b. the traditional level
c. the concrete level
d. the sensate level
ANS: A PTS: 1 REF: 38 BLM: UNDERSTAND
10. Where is the abstract level of experience located?
a. in the mind
b. in morals
c. in sensations
d. in syntax
ANS: A PTS: 1 REF: 38 BLM: REMEMBER
11. What are the basic units of the abstract level of experience?
a. percepts
b. patterns
c. concepts
d. propositions
ANS: C PTS: 1 REF: 38 BLM: REMEMBER
12. If you label all of the people seated in your classroom as “students,” what process are you
using?
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 2-2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 2: HOW SOCIOLOGISTS DO RESEARCH
a. classification
b. conceptualization
c. typification
d. organization
ANS: B PTS: 1 REF: 38 BLM: UNDERSTAND
13. Consider this statement: “People with more intelligence have better sex lives.” What does this
statement exemplify?
a. a pattern
b. a concept
c. a percept
d. a proposition
ANS: D PTS: 1 REF: 38 BLM: UNDERSTAND
14. Which of the following terms is synonymous with the word “proposition”?
a. idea
b. value
c. fact
d. moral
ANS: A PTS: 1 REF: 38 BLM: REMEMBER
15. According to the textbook, which of the following best describes “ideas”?
a. truth
b. fantasy
c. validity
d. reliability
ANS: B PTS: 1 REF: 38 BLM: REMEMBER
16. According to the textbook, what is the aim of sociological research?
a. to generate meaningful abstract propositions
b. to identify reliable and valid concrete patterns
c. to link abstract patterns to concrete propositions
d. to connect abstract and concrete levels
ANS: D PTS: 1 REF: 38 BLM: REMEMBER
17. Consider this statement: “Canada should have less inequality.” What kind of statement is it?
a. a concrete pattern
b. an abstract pattern
c. a concrete proposition
d. an abstract proposition
ANS: D PTS: 1 REF: 38 BLM: APPLY
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 2-3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version