Study Guides (380,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Sociology (600)
SOCA01H3 (100)
Final

SOCA01H3 Study Guide - Final Guide: Mass Surveillance, Health Canada, David Milgaard


Department
Sociology
Course Code
SOCA01H3
Professor
Sheldon Ungar
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 35 pages of the document.
CHAPTER 7: DEVIANCE AND CRIME
MULTIPLE CHOICE
1. Why does the textbook assert that “everyone” is deviant?
a. because most people break rules and admit that they are deviant
b. because most people are not as good or law abiding as they would have us believe
c. because what is considered deviant varies across cultures
d. because definitions of deviance are not well understood by people.
ANS: C PTS: 1 REF: 159 BLM: UNDERSTAND
2. Which of the following are people who break a cultural norm considered to be?
a. deviants
b. criminals
c. norm followers
d. inherently immoral
ANS: A PTS: 1 REF: 159 BLM: REMEMBER
3. Which of the following illustrates committing a crime?
a. Bob burns the Canadian flag on his lawn.
b. Bob parks his car too long at a parking meter downtown.
c. Bob lets the door slam in the face of the person behind him.
d. Bob has a prescription for and uses marijuana for medical purposes.
ANS: B PTS: 1 REF: 159 BLM: UNDERSTAND
4. What is the definition of a crime?
a. rule breaking behaviour
b. breaking rules to gain respect from others
c. breaking rules that get a negative response from others
d. breaking rules that are formally enacted as laws
ANS: D PTS: 1 REF: 159 BLM: REMEMBER
5. Heroes, such as Mahatma Gandhi, Martin Luther King Jr., and Nelson Mandela, have been
imprisoned for committing crimes at some point in their lives. Why are these criminals
considered to be heroes today?
a. because they engaged in seriously good works while in prison
b. because cultural definitions of what is and is not criminal have changed
c. because their so-called criminal acts were inconsequential
d. because other cultures do not consider their crimes to be crimes at all
ANS: B PTS: 1 REF: 159 BLM: UNDERSTAND
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 7-1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 7: DEVIANCE AND CRIME
6. What is the term for behaviours such as frowning at someone, calling a person a bad name, or
looking away from a person when the person commits a bad action?
a. deviance
b. stigmatization
c. informal punishment
d. criminalization
ANS: C PTS: 1 REF: 159 BLM: UNDERSTAND
7. Glynnis watches Scott dump a day’s worth of tree seedlings straight into a ravine instead of
planting them. The company that employs Glynnis and Scott has a strict policy about this
action, which is viewed as theft. Glynnis calls Scott a “jerk,” tells her friends what he has
done, and ignores him for the rest of the season. What is Glynnis engaging in?
a. informal sanctions
b. norm enhancement
c. criminalization
d. sanction brokering
ANS: A PTS: 1 REF: 159 BLM: UNDERSTAND
8. Glynnis watches Scott dump a day’s worth of tree seedlings straight into a ravine instead of
planting them. The company that employs Glynnis and Scott has a strict policy about this
action, which is viewed as theft, so Glynnis tells the supervisor what she witnessed. Scott is
immediately fired and sent home. Which of the following did Scott receive?
a. an informal sanction
b. a norm enhancement
c. a formal punishment
d. a sanction retribution
ANS: C PTS: 1 REF: 159-160 BLM: UNDERSTAND
9. Negatively assessing a person and labelling the person as undesirable based on his or her
ethnic background, gender, or disability is characteristic of which of the following?
a. punishment
b. sanctioning
c. public agreement
d. stigmatizing
ANS: D PTS: 1 REF: 159 BLM: UNDERSTAND
10. Aashif is often ridiculed at school for his religious beliefs and practices and occasionally he
gets physically pushed down or slammed into lockers. What is happening to Aashif at school?
a. informal punishment
b. formal punishment
c. stigmatization
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 7-2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 7: DEVIANCE AND CRIME
d. retribution
ANS: C PTS: 1 REF: 159 BLM: UNDERSTAND
11. According to the textbook’s discussion of the film Paradise Now, research on international
suicide bombers found that none of them exhibited which of the following?
a. psychological problems
b. religious affiliations
c. middle-class status
d. higher educations
ANS: A PTS: 1 REF: 160 BLM: REMEMBER
12. The textbook discusses the film Paradise Now where a character sends his mother a message
in the middle of his “martyrdom tape” What does Kahled’s message about sale-priced water
filters signify?
a. the nervousness he feels about his upcoming actions
b. the bond to his mother
c. the lack of regard for the seriousness of his upcoming actions
d. the humanity he shares with all people
ANS: D PTS: 1 REF: 160-161 BLM: UNDERSTAND
13. Which of the following is the criterion that determines whether or not an act should be
considered deviant or criminal by a community?
a. perceived harmfulness
b. degree of public agreement
c. severity of social response
d. actual harmfulness
ANS: B PTS: 1 REF: 160-161 BLM: REMEMBER
14. Which of the following is the criterion that determines how a community should react when
someone commits a deviant or criminal action?
a. perceived harmfulness
b. degree of public agreement
c. severity of social response
d. actual harmfulness
ANS: C PTS: 1 REF: 160-161 BLM: REMEMBER
15. Which of the following is the criterion that determines how terrible a community believes an
action to be?
a. perceived harmfulness
b. degree of public agreement
c. severity of social response
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 7-3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version