Study Guides (380,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Sociology (600)
SOCA01H3 (100)
Final

SOCA01H3 Study Guide - Final Guide: Cross-Dressing, Hostile Work Environment, Bulimia Nervosa


Department
Sociology
Course Code
SOCA01H3
Professor
Sheldon Ungar
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 44 pages of the document.
CHAPTER 11: SEXUALITIES AND GENDER STRATIFICATION
MULTIPLE CHOICE
1. What are babies who are born with ambiguous genitalia called today?
a. hermaphrodites
b. intersexed
c. conjoined
d. he-shes
ANS: B PTS: 1 REF: 266 BLM: REMEMBER
2. Why are babies sometimes born with ambiguous genitalia?
a. because the pregnant woman eats or drinks something that is toxic to the fetus
b. because of a low sperm count on the part of the sperm donor
c. because of a traumatic event experienced by the pregnant woman during
pregnancy
d. because of a hormonal imbalance in the embryo during development in utero
ANS: D PTS: 1 REF: 266 BLM: REMEMBER
3. Dr. Bains discovers that when the male embryos she’s been researching in the lab failed to
receive a significant dose of testosterone at about six weeks of gestation, the genitalia fail to
fuse to form a penis. If this embryo was carried to full term, what would we call the resulting
infant today?
a. female
b. hermaphrodite
c. intersexed
d. bisexual
ANS: C PTS: 1 REF: 266 BLM: UNDERSTAND
4. Which of the following is consistent with a person’s sex?
a. hormones, chromosomes, and physiology
b. culturally appropriate behaviour and attitudes
c. sexual desires and behaviours
d. self-definition
ANS: A PTS: 1 REF: 267 BLM: UNDERSTAND
5. Which of the following is consistent with a person’s gender?
a. hormones, chromosomes, and physiology
b. culturally appropriate behaviour and attitudes
c. sexual desires and behaviours
d. self-definition
ANS: B PTS: 1 REF: 267 BLM: UNDERSTAND
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 11-1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 11: SEXUALITIES AND GENDER STRATIFICATION
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 11-2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 11: SEXUALITIES AND GENDER STRATIFICATION
6. Which of the following is consistent with a person’s sexuality?
a. hormones, chromosomes, and physiology
b. culturally appropriate behaviour and attitudes
c. sexual desires and behaviours
d. self-definition
ANS: C PTS: 1 REF: 267 BLM: UNDERSTAND
7. Which of the following is consistent with a person’s gender identity?
a. hormones, chromosomes, and physiology
b. culturally appropriate behaviour and attitudes
c. sexual desires and behaviours
d. self-definition
ANS: D PTS: 1 REF: 267 BLM: UNDERSTAND
8. By what age is gender identity developed in most people?
a. three
b. five
c. seven
d. twelve
ANS: A PTS: 1 REF: 267 BLM: REMEMBER
9. Jack is playing with his friends in the backyard. His slightly younger friend Tyler brings over
one of his sisters dolls and Jack tells him they can’t play with the doll because they are boys.
What has Jack learned that he is passing on to Tyler?
a. his sex
b. his sexuality
c. his gender
d. his gender role
ANS: D PTS: 1 REF: 267 BLM: UNDERSTAND
10. What do we call cultural expectations about the ways that males and females should act?
a. gender
b. gender role
c. gender identity
d. gender assignment
ANS: B PTS: 1 REF: 267 BLM: REMEMBER
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 11-3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version