Study Guides (400,000)
CA (160,000)
Western (10,000)
MOS (1,000)
Midterm

Management and Organizational Studies 3321 Midterm: solomon_ch05_tifExam


Department
Management and Organizational Studies
Course Code
MOS 3321
Professor
Scott Connors
Study Guide
Midterm

This preview shows pages 1-3. to view the full 37 pages of the document.
1
Copyright © 2017 Pearson Canada Inc.
Consumer Behaviour, 7e (Solomon)
Chapter 5 The Self
1) The concept of self is:
A) uniform in almost all cultures.
B) a relatively new concept.
C) a perception of other people.
D) an idea that is untestable.
Answer: B
Type: MC Page Ref: 120
Skill: Concept
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
2) ________ refers to the anxiety individuals feel when they fear they might behave in a way that
confirms a group stereotype.
A) Uncertainty avoidance
B) Stereotype threat
C) Confirmation anxiety
D) Self-concept threat
Answer: B
Type: MC Page Ref: 121
Skill: Concept
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
3) When Jennifer goes to the mechanic to get her car fixed she feels anxious and apprehensive
that she will confirm the stereotype that women don't understand car engines. This demonstrates:
A) uncertainty avoidance.
B) stereotype threat.
C) confirmation anxiety.
D) self-concept threat.
Answer: B
Type: MC Page Ref: 121
Skill: Application
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
4) When Allan signs up for a sewing class he feels anxious and apprehensive that he will confirm
the stereotype that men are not good at sewing. This demonstrates:
A) self-construal.
B) confirmation anxiety.
C) self-concept threat.
D) stereotype threat.
Answer: D
Type: MC Page Ref: 122
Skill: Application
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

2
Copyright © 2017 Pearson Canada Inc.
5) James has a positive attitude toward himself. It could be said that he has a high:
A) behavioural anchor referent.
B) self-esteem.
C) ideal self.
D) self-monitoring system.
Answer: B
Type: MC Page Ref: 121
Skill: Concept
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
6) Attributes of self-concept can be described along several dimensions. If Rudi Gonzalez sees
himself as someone with a handsome face rather than a person who is intellectual, which of the
following self-concept dimensions is being exhibited here?
A) content
B) positivity
C) stability over time
D) negativity
Answer: A
Type: MC Page Ref: 121
Skill: Application
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
7) Western culture tends to subscribe to an ________ interpretation of the self, whereas non-
Western cultures tend to focus on an ________ interpretation of the self.
A) independent; interdependent
B) interdependent; independent
C) external; internal
D) internal; external
Answer: A
Type: MC Page Ref: 120
Skill: Concept
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
8) One of the dimensions of self-concept looks at such elements of factional attractiveness versus
mental aptitude. This is reflective of the ________ dimension.
A) stability over time
B) intensity
C) positivity or negativity
D) content
Answer: D
Type: MC Page Ref: 121
Skill: Concept
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

3
Copyright © 2017 Pearson Canada Inc.
9) The self-concept refers to all of the products that make up the individual's sense of self.
Answer: FALSE
Type: TF Page Ref: 121
Skill: Concept
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
10) When Emily goes to the mechanic to get her car fixed, she feels anxious and apprehensive
that she will confirm the stereotype that women don't know alot about cars. Describe and explain
the concept that this is an example of.
Answer: This is an example of stereotype threat. Stereotype threat refers to the anxiety the
consumers feel when they fear they might act in a way that confirms the group stereotype; for
example, the stereotype that women are not as good as men at math. Stereotype threat actually
leads women to perform worse on math-related tests and makes them less inclined to pursue
careers that have a strong math component.
Type: ES Page Ref: 121
Skill: Application
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
11) What is the self-concept? How do Eastern and Western cultures differ in the ways in which
they view the self?
Answer: The self-concept refers to the attitude a person holds toward him or herself.
Both Eastern and Western cultures see the self as divided into an inner, private self and an outer,
public self. But where these conceptions of self differ is in terms of which part is seen as the
"real you": Western culture tends to subscribe to an independent interpretation of the self, which
emphasizes the inherent separateness of each individual; non-Western cultures, in contrast, tend
to focus on an interdependent self, where a person's identity is largely defined by the
relationships he or she has with others.
Type: ES Page Ref: 120-121
Skill: Concept
Objective: L5-01 Understand that the self-concept strongly influences consumer behaviour.
12) Travel commercials depict happy, attractive families enjoying a carefree vacation. Marketers
hope that this will trigger a process of:
A) impression management.
B) social comparison.
C) role identification.
D) symbolic interactionism.
Answer: B
Type: MC Page Ref: 122
Skill: Concept
Objective: L5-02 Understand how marketing communications can influence consumer self-
esteem.
You're Reading a Preview

Unlock to view full version