Psychology 2036A/B Study Guide - Midterm Guide: Canadian Psychological Association, Cardiology, Antimicrobial Resistance

74 views16 pages
Published on 2 Aug 2020
Department
Professor
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 1: Welcome to Health Psychology
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
1
CHAPTER 1
Welcome to Health Psychology
Multiple Choice Questions
1. The term behavioural medicine emerged because of the
a. link between behaviour and germ theory
b. activity of micro organisms as a cause of illness
c. link between behaviour and health
d. identification of illnesses which could not be treated with medicines
e. strong influence of psychosomatic medicine
Answer: c Difficulty: easy Page: 2 Skill: recall
2. A health psychologist can help a cardiac patient restore his or her quality of life by
a. addressing fears of having another heart attack
b. setting up a post surgical exercise program
c. developing the conviction that change is inevitable
d. teaching appropriate dietary skills
e. referring the patient to a cardiologist
Answer: e Difficulty: easy Page: 3 Skill: recall
3. The term Health Psychology replaced Behavioural Medicine as the preferred name
for a new discipline linking psychology and health. The reason for this eventual name
change was
a. The term Health Psychology includes the treatment of illness
b. Health Psychology also includes health maintenance
c. Health Psychology includes behavioural, cognitive and social perspectives
d. Behavioural medicine was too closely linked to animal studies
e. Psychosomatic medicine was too closely linked to psychoanalysis
Answer: c Difficulty: moderate Page: 2 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 16 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 1: Welcome to Health Psychology
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
2
4. new The discovery that many illnesses are caused by the activity of microorganisms,
such as bacteria is known as
a. psychosomatic medicine
b. germ theory
c. behavioural medicine
d. psychoneuroimmunology
e. biopsychosocial approach
Answer: b Difficulty: easy Page: 3 Skill: recall
5. In 1983 Neal Miller, a behaviourist, identified non-compliance with medical regimens
as an important problem that can be explained in terms of what he called a gradient of
reinforcement. By this he meant that the ____________ the lag time between
behaviour and the reinforcer, the ____________ the behaviour would be.
a. greater, weaker
b. greater, stronger
c. shorter, weaker
d. shorter, stronger
e. longer, stronger
Answer: a Difficulty: moderate Page: 3-4 Skill: recall
6. Larry went to the physician for an annual physical exam not prompted by any
complaint. He was told that his blood pressure was high and that he needed to start an
exercise program and to stop smoking. Furthermore, his father just had a stroke the
previous week. Which of the following would be the only reason that Larry might be
compliant with physician’s instructions according to Miller?
a. a change in behaviour will result in delayed gratification
b. his condition was asymptomatic
c. smoking is considered socially undesirable
d. his father just had a stroke the previous week
e. Larry recognizes that he is out of shape
Answer: d Difficulty: easy Page: 4 Skill: applied
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 16 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 1: Welcome to Health Psychology
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
3
7. Although all of the following behaviours have been linked to coronary heart disease
(CHD), the one behaviour shown to significantly increase the risk of heart disease is:
a. hostility
b. Type A Behaviour
c. achievement orientation
d. time urgency
e. prone to anger
Answer: a Difficulty: moderate Page: 5 Skill: applied
8. Identifying the Type A Coronary Prone Behaviour pattern was most beneficial
because it
a. linked germ theory and coronary heart disease
b. generated research attempting to link psychology with health
c. attempted to identify the frequency of coronary heart disease
d. stimulated behaviour change in the general population
e. it decreased the incidence of heart attacks
Answer: b Difficulty: moderate Page: 5 Skill: recall
9. The application of psychological principles to the understanding of and improvement
of health refers to the work of
a. behaviourists
b. clinical psychologists
c. counselling psychologists
d. health psychologists
e. psychoanalysts
Answer: d Difficulty: easy Page: 2 Skill: recall
10. Germ theory, which is based on the discovery that many illnesses are caused by
microorganisms, produced the following important development in medicine
a. the success of antibiotics changed the profile of life-threatening illnesses
b. all diseases could now be treated successfully with antibiotics
c. germ theory stimulated the development of the biopsychosocial
perspective
d. health was viewed as a product of what we do, not what we think
e. prevention became legitimate form of medical treatment
Answer: a Difficulty: moderate Page: 3 Skill: applied
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 16 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get OneClass Grade+

Unlimited access to all notes and study guides.

Grade+All Inclusive
$10 USD/m
You will be charged $120 USD upfront and auto renewed at the end of each cycle. You may cancel anytime under Payment Settings. For more information, see our Terms and Privacy.
Payments are encrypted using 256-bit SSL. Powered by Stripe.