Psychology 2036A/B Study Guide - Midterm Guide: Major Depressive Disorder, Long-Distance Running, Exaggeration

28 views18 pages
Published on 2 Aug 2020
Department
Professor
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 5: Health and Physical Activity
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
62
CHAPTER 5
Health and Physical Activity
Multiple Choice Questions
1. Hays (1999) states that “Exercise psychology attends to the ____________
relationship, and sport psychology is directed toward the ________________
relationship.
a. mind-to-body; body-to-mind
b. exercise-health; physical activity-sport
c. physical activity-sport; sport-physical activity
d. body-to-mind; mind-to-body
e. health-physical activity; physical activity-physical fitness
Answer: d Difficulty: moderate Page: 108 Skill: recall
2. Gauvin and Spence (1995) describe an activity undertaken with a specific external
objective, such as the improvement of fitness, physical performance or health, in
which the participant is advised to conform to recommended mode, intensity,
frequency and duration as
a. sport psychology
b. exercise
c. physical activity
d. physical fitness
e. participaction
Answer: b Difficulty: moderate Page: 108 Skill: recall
3. Different forms of physical fitness include all of the following except
a. strenuous
b. muscular strength
c. cardio respiratory endurance
d. body composition
e. flexibility
Answer: a Difficulty: moderate Page: 114 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 18 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 5: Health and Physical Activity
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
63
4. Physiological functioning that has been described in relation to attributes we have
that influence the ability to perform physical activity is known as
a. physical activity
b. physical fitness
c. exercise psychology
d. exercise physiology
e. endurance
Answer: b Difficulty: easy Page: 109 Skill: recall
5. Gauvin, Levesque & Richard (2001) described the four parameters of physical
activity including all of the following except
a. duration
b. frequency
c. fitness
d. intensity
e. type
Answer: c Difficulty: moderate Page: 108 Skill: recall
6. Greenberg and Pargman (1989) describe a health-illness continuum anchored by
all of the following points except
a. illness
b. death
c. health
d. perfect health
e. fitness
Answer: e Difficulty: easy Page: 112 Skill: recall
7. Each point of the Greenberg and Pargman (1989) health-illness continuum has
five components
a. mental, physical, environmental, social, emotional health
b. mental, social, emotional, physical, spiritual health
c. social, physical, medical, emotional, environmental
d. emotional, environmental, social, spiritual, physical
e. wellness, illness, death, health, dying,
Answer: b Difficulty: easy Page: 112 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 18 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 5: Health and Physical Activity
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
64
8. Which of the following activities would be considered passive leisure?
a. stamp collecting
b. watching television
c. playing a musical instrument
d. stationary bicycle riding
e. weight training
Answer: b Difficulty: easy Page: 112 Skill: recall
9. Recent recommendations suggest a moderate-level of activity has significant
health benefits and should last at least
a. 30 minutes a day
b. 15 minutes a day
c. 30 minutes every other day
d. 60 minutes every other day
e. 45 minutes a day
Answer: a Difficulty: easy Page: 112 Skill: recall
10. Estabrooks (2000) reported that _________ percent of those who begin an
exercise program stop within six months.
a. 30%
b. 50%
c. 75%
d. 100%
e. 25%
Answer: b Difficulty: easy Page: 113 Skill: recall
11. Based on data collected by Statistics Canada(2008) there has been a decrease in
involvement in sports from ____________% to _______________ % in people
over age 15.
a. 65; 50
b. 75; 45
c. 45; 28
d. 75; 65
e. 80; 60
Answer: c Difficulty: moderate Page: 113 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 18 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get OneClass Grade+

Unlimited access to all notes and study guides.

YearlyMost Popular
75% OFF
$9.98/m
Monthly
$39.98/m
Single doc
$39.98

or

You will be charged $119.76 upfront and auto renewed at the end of each cycle. You may cancel anytime under Payment Settings. For more information, see our Terms and Privacy.
Payments are encrypted using 256-bit SSL. Powered by Stripe.