Psychology 2036A/B Study Guide - Midterm Guide: Immunology, Diabetes Mellitus Type 2, Dementia

48 views14 pages
Published on 2 Aug 2020
Department
Professor
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 3: Psychoneuroimmunology
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
33
CHAPTER 3
Psychoneuroimmunology
Multiple Choice Questions
1. Immune function can not be measured by
a. time taken for wounds to heal
b. number of antibodies which develop in response to vaccinations
c. white blood cell count
d. the number of immune system cells in the spleen or bone marrow
e. enumerative assay
Answer: d Difficulty: easy Page: 53-56 Skill: recall
2. A mitogen is a substance that
a. forms after an antigen mutates
b. stimulates immune-cell activity in vitro
c. simulates immune-cell activity in vivo
d. activates natural killer cells
e. simulates antigen activity in vivo
Answer: b Difficulty: moderate Page: 54 Skill: recall
3. The process by which Natural-Killer cells attack and destroy tumour cells is
called
a. mitogenic activity
b. enumerative assay
c. cytotoxic assay
d. cell lysis
e. seroconversion
Answer: d Difficulty: easy Page: 54 Skill: recall
4. A test in which the proliferation and effectiveness of Natural-Killer cells is
measured after they have been exposed to diseased cells is called
a. NK cell lysis
b. NK cell cytotoxic activity assay
c. immunocompetence test
d. viral challenge studies
e. enumerative assay
Answer: b Difficulty: easy Page: 54 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 14 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 3: Psychoneuroimmunology
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
34
5. The study of the relationship between psychological states and the functioning of
the immune system is called
a. immunocompetence assay
b. enumerative assay
c. psychoneuroimmunology
d. psychological tests of immunity
e. psychosocial immunology
Answer: c Difficulty: easy Page: 52 Skill: recall
6. Li has been relaxed and on vacation for 2 weeks. He has had no recent health
problems. If Li had his immunocompetence measured at a lab it is likely that the
results would indicate
a. a high mitogen count
b. a low white blood cell count
c. a proliferation of NK cell activity
d. decreased NK cell cytotoxic activity
e. increased antibodies to the herpes virus
Answer: b Difficulty: challenging Page: 54-55 Skill: applied
7. When comparing in vivo tests that measure antibody (Ab) production, high counts
in herpes virus studies indicate ________________ while high counts in injection
studies indicates ___________________ .
a. immunocompetence; immunosuppression
b. decreased NK cell activity; increased NK cell activity
c. immunosuppression; immunocompetence
d. increased NK cell activity; decreased NK cell activity
e. immunocompetence; immunocompetence
Answer: c Difficulty: moderate Page: 55 Skill: applied
8. Which of the following statements is true regarding short term immune function?
a. acute stressors can temporarily improve function
b. chronic stressors can temporarily improve function
c. expressing emotion can temporarily improve function
d. remains constant over the course of a day
e. responds to psychological variables the same as long term immune
function
Answer: a Difficulty: moderate Page: 55 Skill applied
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 14 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 3: Psychoneuroimmunology
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
35
9. There is no single accepted measure of immunocompetence at the present time.
One reason is that
a. the natural killer cells are very effective but difficult to measure
b. immunosuppression is easier to measure
c. there are individual differences between people in ways of responding to
stress
d. ineffective cell measurement tools exist
e. until now there has been very little interest in immunocompetence
Answer: c Difficulty: moderate Page: 56 Skill: applied
10. Lazarus and Folkman (1984) define stress as
a. short term pain for long term gain
b. an aversive condition in which the perceived demands are greater than the
ability to cope
c. an increase in Natural Killer cell activity in the presence of physical
symptoms
d. immunosuppression in the presence of psychological factors
e. statistically significant increase in immune function associated with
physical illness
Answer: b Difficulty: easy Page: 58 Skill: recall
11. Boscario (1997) studied Vietnam veterans including those who had suffered from
post-traumatic stress disorder (PTSD) over a 20 year period. He discovered that
a. most Vietnam veterans eventually develop PTSD
b. Female soldiers reported a higher incidence of PTSD
c. Veterans who suffered from PTSD were more likely to suffer from other
medical problems
d. Veterans who lack social support are more likely to suffer from PTSD
e. Veterans who developed PTSD were more likely to have sexually
transmitted infectious diseases
Answer: c Difficulty: moderate Page: 58 Skill: recall
12. For people with autoimmune diseases, the hallmark of the immune system which
fails is the
a. non-specific immune system
b. specific immune system
c. memory function
d. specificity function
e. tolerance
Answer: e Difficulty: moderate Page: 62 Skill: applied
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 14 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get OneClass Grade+

Unlimited access to all notes and study guides.

Grade+All Inclusive
$10 USD/m
You will be charged $120 USD upfront and auto renewed at the end of each cycle. You may cancel anytime under Payment Settings. For more information, see our Terms and Privacy.
Payments are encrypted using 256-bit SSL. Powered by Stripe.