Psychology 2036A/B Study Guide - Midterm Guide: Positive Psychology, Systematic Desensitization, Sympathetic Nervous System

57 views16 pages
Published on 2 Aug 2020
Department
Professor
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 2: Stress and Coping
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
17
CHAPTER 2
Stress and Coping
Multiple Choice Questions
1. One problem with any discussion of stress and coping is
a. the subjectivity of the experience
b. the definition of the terms
c. the stress literacy effect
d. distinguishing the effects of the two
e. the psychological, emotional and physical components
Answer: b Difficulty: moderate Page: 26-27 Skill: recall
2. Hans Selye
a. originated the biological concept of stress
b. coined the term euphoria to describe positive stress
c. wrote a book called the JOY OF STRESS
d. thought all stress was harmful
e. coined the term distress
Answer: a Difficulty: moderate Page: 29 Skill: recall
3. According to Lazurus and Folkman, the level of stress that a person experiences
will depend on
a. the effort used to cope with the stress
b. the level of physiological arousal
c. the level of psychological arousal
d. the individual’s cognitive appraisal
e. the culture in which the person is raised
Answer: d Difficulty: moderate Page: 28 Skill: recall
4. Which of the following illustrates the correct order for the general adaptation
syndrome?
a. stress, strain, recovery
b. resistance, submission, exhaustion
c. alarm, resistance, exhaustion
d. stress, alarm, resistance
e. stress, eustress, homeostasis
Answer: c Difficulty: easy Page: 32-33 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 16 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 2: Stress and Coping
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
18
5. Selye’s general adaptation syndrome refers to
a. a consistent pattern of responses to noxious stimuli
b. a psychological response to stress observed in rats
c. a psychological response to stress observed in human behaviour
d. a stereotypic response to psychologically stressful events
e. a stereotypic flight or fight response
Answer: a Difficulty: moderate Page: 32-33 Skill: recall
6. In 1939, Canon expressed concern over the implications for physical illness
through the continuous activation of the
a. homeostatic response
b. fight or flight response
c. general adaptation response
d. central nervous system
e. stress response
Answer: b Difficulty: easy Page: 28 Skill: recall
7. The term “fight or flight” is not always appropriate in the contemporary world
because
a. contemporary responses to stress vary significantly from a thousand years
ago
b. physiological responses to stress may be gender specific
c. behavioural responses to stress have evolved
d. the behavioural response no longer exists
e. men today are more secure and less threatened by other males
Answer: c Difficulty: challenging Page: 28 Skill: applied
8. According to Rice (1999) stress has three distinct meanings. Which of the
following is not one of those three meanings?
a. environmental demands placed upon us that cause us to feel stressed
b. subjective response to an environmental event
c. the body’s physical response to events as described by Selye
d. a biobehavioural alternative to the flight or fight response
e. cognitive or interpretive response to events
Answer: d Difficulty: moderate Page: 30 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 16 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
The Psychology of Health and Health Care, 5e
Chapter 2: Stress and Coping
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
19
9. Taylor et al (2000) distinguishes between the behavioural component and the
physiological component of the fight or flight response by proposing
a. behaviourally, females are more likely to tend and befriend
b. behaviourally, males are more likely to be aggressive
c. physiologically, males sweat more frequently
d. physiologically, males heart rate accelerates more rapidly
e. physiologically, females response more slowly
Answer: a Difficulty: easy Page: 29-30 Skill: recall
10. There are two major components of the physical response to stress. They are
a. the nervous system and the digestive system
b. the endocrine system and the digestive system
c. the nervous system and the endocrine system
d. the endocrine system and the musculoskeletal system
e. the nervous system and the musculoskeletal system
Answer: c Difficulty: easy Page: 30 Skill: recall
11. When a threat is perceived, either actual or imagined, the body is alerted to
mobilize its coping resources. This response begins with the
a. adrenal medulla
b. limbic system
c. reticular formation
d. hypothalamus
e. sympathetic nervous system
Answer: d Difficulty: moderate Page: 31 Skill: recall
12. The difference in the autonomic nervous system response to stress and the
endocrine system response is
a. the endocrine system is slower but the impact continues longer
b. the autonomic nervous system is slower but the impact continues longer
c. the autonomic nervous system is quicker but the effect lasts longer
d. the endocrine system is quicker but the effect lasts longer
e. there is no appreciable difference in the rate of responding
Answer: a Difficulty: moderate Page: 31-32 Skill: recall
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 16 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get OneClass Grade+

Unlimited access to all notes and study guides.

Grade+All Inclusive
$10 USD/m
You will be charged $120 USD upfront and auto renewed at the end of each cycle. You may cancel anytime under Payment Settings. For more information, see our Terms and Privacy.
Payments are encrypted using 256-bit SSL. Powered by Stripe.