Study Guides (380,000)
CA (150,000)
WLU (5,000)
BU (1,000)
BU398 (40)
Final

BU398 Lecture Notes - Lecture 10: Association To Advance Collegiate Schools Of Business, Cengage Learning, Business IntelligenceExam


Department
Business
Course Code
BU398
Professor
Cathleen Leitch
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 16 pages of the document.
254
2010 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be scanned, copied or duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part
CHAPTER 4THE EXTERNAL ENVIRONMENT
MULTIPLE CHOICE
1. An organization's domain is:
a.
the set of positions and departments within the organization.
b.
the buildings and grounds that are owned or leased by the organization in which inputs are
transformed into outputs.
c.
the organization's niche that has been staked out for itself with respect to products,
services, and markets served.
d.
the technical core that is buffered by other departments so that it can operate as a closed
system.
ANS: C PTS: 1 REF: pg. 140
NAT: AACSB Reflective Thinking | Creation of Value
2. Sectors of the environment which have direct impact on the organization are called the:
a.
task environment.
b.
general environment.
c.
organizational buffers.
d.
environmental boundary-spanners.
ANS: A PTS: 1 REF: pg. 140
NAT: AACSB Reflective Thinking | Environmental Influence
3. The task environment is:
a.
all elements that exist outside the organizational boundary.
b.
sectors with which the organization interacts directly.
c.
domain.
d.
all jobs and positions inherent within the organizational activity.
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 140
NAT: AACSB Reflective Thinking | Environmental Influence
4. An organization's environment includes all except:
a.
labor market.
b.
city, state, and federal laws.
c.
Competitors.
d.
production processes.
ANS: D PTS: 1 REF: pg. 140
NAT: AACSB Analytic | Environmental Influence

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

THE EXTERNAL ENVIRONMENT 255
2010 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be scanned, copied or duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
5. The following examples illustrate how various sectors can impact organizations:
a.
in the industry sector, labor unions are a significant force.
b.
in the market sector, we see an increasing number of foreign-owned manufacturing plants
built in the U.S.
c.
in the raw materials sector, we note that steel makers owned the beverage can market until
the mid-1960s.
d.
in the human resources sector, brand names are fighting it out with lower-cost store
brands.
ANS: C PTS: 1 REF: pg. 140
NAT: AACSB Analytic | Creation of Value
6. The ____ includes those sectors that might not have a direct impact on the daily
operations of a firm but will indirectly influence it.
a.
general environment
b.
international context
c.
task environment
d.
buffering roles
ANS: A PTS: 1 REF: pg. 142
NAT: AACSB Reflective Thinking | Environmental Influence
7. In the ____ sector, regulations influence every phase of organizational life.
a.
sociocultural
b.
human resources
c.
international
d.
government
ANS: D PTS: 1 REF: pg. 142
NAT: AACSB Reflective Thinking | Legal Responsibilities
8. All of the following, except ____, are examples of the general environment.
a.
financial resources
b.
human resources
c.
economic conditions
d.
government sector
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 142
NAT: AACSB Analytic | Environmental Influence
9. Assessment of environmental uncertainty of an organization is based primarily on analysis
of two dimensions, which are:
a.
the need for information about the environment and the need for resources from the
environment.
b.
the number of sectors and the organization's niche.
c.
the extent of turbulence and the amount of available resources.
d.
differentiation and integration.
ANS: A PTS: 1 REF: pg. 144
NAT: AACSB Reflective Thinking | Environmental Influence

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

256 chapter four
2010 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be scanned, copied or duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
10. Which of the following is a proper dimension of the framework for assessing
environmental uncertainty?
a.
Dispersion-contiguity
b.
Simple-complex
c.
Certain-uncertain
d.
Internal-external
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 145
NAT: AACSB Analytic | Environmental Influence
11. Which of the following means that decision makers do not have sufficient information
about environmental factors and they have a difficult time predicting external change?
a.
Cooptation
b.
Differentiation
c.
Uncertainty
d.
Integration
ANS: C PTS: 1 REF: pg. 145
NAT: AACSB Analytic | Environmental Influence
12. Which of the following is a proper dimension of the framework for assessing
environmental uncertainty?
a.
Stable-unstable
b.
Loose-tight
c.
Known-unknown
d.
High competitiveness-low competitiveness
ANS: A PTS: 1 REF: pg. 145
NAT: AACSB Analytic | Environmental Influence
13. When Johnson & Johnson had to cope with the unpredictable Tylenol poisoning issue,
their experience best exemplified the____ dimension of the environment.
a.
simple
b.
complex
c.
stable
d.
unstable
ANS: D PTS: 1 REF: pg. 146
NAT: AACSB Analytic | Environmental Influence
14. The greatest uncertainty for an organization occurs in which environment?
a.
Complex, stable
b.
Complex, unstable
c.
Simple, unstable
d.
Simple, stable
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 147
NAT: AACSB Reflective Thinking | Environmental Influence
You're Reading a Preview

Unlock to view full version