Study Guides (380,000)
CA (150,000)
WLU (5,000)
BU (1,000)
BU398 (40)
Final

BU398 Lecture 8: TB_Chapter01Exam


Department
Business
Course Code
BU398
Professor
Cathleen Leitch
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 16 pages of the document.
206
© 2010 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be scanned, copied or duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
CHAPTER 1ORGANIZATIONS AND ORGANIZATION THEORY
MULTIPLE CHOICE
1. Some specific challenges today's managers and organizations face includes all of the
following, except:
a.
Ethical scrutiny
b.
Increasing diversity
c.
A traditional workplace
d.
Globalization
ANS: C PTS: 1 REF: pg. 7
NAT: AACSB Analytic | Strategy
2. Outsourcing firms in low-wage countries can often do work for ____ less than companies
based in the United States.
a.
50 to 60 percent
b.
20 to 30 percent
c.
40 to 45 percent
d.
15 to 25 percent
ANS: A PTS: 1 REF: pg. 8
NAT: AACSB Analytic | Strategy
3. ____ has moved to the forefront in light of devastating natural disasters and terrorist
attacks all over the world.
a.
Prediction management
b.
Trend analysis
c.
Planning events
d.
Crisis management
ANS: D PTS: 1 REF: pg. 9
NAT: AACSB Reflective Thinking | Strategy
4. The definition of "organization" is:
a.
A goal-directed entity that has members who set goals and achieve them through strategic
planning.
b.
An entity with identifiable permanent boundaries.
c.
A social entity that is goal-directed, has a deliberately-structured activity system, and a
permeable boundary.
d.
A business that performs work activities and contributes to its society by employing
people.
ANS: C PTS: 1 REF: pg. 11
NAT: AACSB Reflective Thinking | Creation of Value

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

ORGANIZATIONS AND ORGANIZATION THEORY 207
© 2010 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be scanned, copied or duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
5. The key element of an organization is it's
a.
buildings and policies.
b.
people and their relationships.
c.
profits.
d.
facilities location.
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 11
NAT: AACSB Reflective Thinking | Group Dynamics
6. Financial resources for nonprofit organizations usually come from all of the following
except
a.
the sale of competitor's products or services.
b.
grants.
c.
government appropriations.
d.
donations.
ANS: A PTS: 1 REF: pg. 12
NAT: AACSB Analytic | Creation of Value
7. Non-profit organization managers deal with many diverse shareholders and must market
their services to all of the following except
a.
donors.
b.
shareholders.
c.
clients.
d.
volunteers.
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 12
NAT: AACSB Analytic | Group Dynamics
8. The importance of organizations includes all of the following concepts except:
a.
Create value for owners, customers, and employees
b.
Establishing important relationships with the government
c.
Facilitate innovation
d.
Bring together resources for achieving desired goals and outcomes
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 12-14
NAT: AACSB Reflective Thinking | Creation of Value
9. Organizations create a drive for ____ rather than reliance on standard products and
outmoded ways of doing things.
a.
profitability
b.
fixed structures
c.
innovation
d.
developing change
ANS: C PTS: 1 REF: pg. 13
NAT: AACSB Reflective Thinking | Creation of Value

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

208 chapter one
© 2010 Cengage Learning. All Rights Reserved. May not be scanned, copied or duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
10. Organizations exist to do which of the following?
a.
Bring in a profit
b.
Develop advanced manufacturing and information technologies
c.
Challenge diversity, ethics, and the motivation and coordination of employees
d.
Facilitate innovation
ANS: D PTS: 1 REF: pg. 14
NAT: AACSB Reflective Thinking | Creation of Value
11. Organizations exist to do all of the following except:
a.
Bring together resources to achieve desired goals and outcomes.
b.
Create a stable, non-changing environment.
c.
Facilitate innovation.
d.
Create value for owners, customers, and employees.
ANS: B PTS: 1 REF: pg. 14
NAT: AACSB Analytic | Creation of Value
12. Contextual dimensions:
a.
Represent only the external environment.
b.
Are centralization and personnel ratios.
c.
Represent only the organization characteristics.
d.
Include size and environment.
ANS: D PTS: 1 REF: pg. 15
NAT: AACSB Reflective Thinking | Strategy
13. Which of the following provides labels to describe the internal characteristics of an
organization?
a.
Contextual dimensions
b.
Contingency analysis
c.
Organizational dynamics
d.
Structural dimensions
ANS: D PTS: 1 REF: pg. 15
NAT: AACSB Analytic | Strategy
14. The 385-page book that McDonald's uses to describe all rules and procedures in each of
its stores best represents which of the following dimensions:
a.
Learning theory.
b.
Sequential interdependence.
c.
Formalization.
d.
Specialization.
ANS: C PTS: 1 REF: pg. 15
NAT: AACSB Analytic | Strategy
You're Reading a Preview

Unlock to view full version