Study Guides (400,000)
CA (150,000)
York (10,000)
ADMS (1,000)
ADMS 2200 (100)
Final

ADMS 2200 Study Guide - Final Guide: Association To Advance Collegiate Schools Of Business, Environmental Resource Management, Market EnvironmentExam


Department
Administrative Studies
Course Code
ADMS 2200
Professor
Xianghong Li
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 37 pages of the document.
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 3-1
Chapter 3The Marketing Environment, Ethics, and Social Responsibility
MULTIPLE CHOICE
1. What is the term for the process of collecting information about the external marketing
environment?
a.
environmental management
b.
marketing research
c.
marketing management
d.
environmental scanning
ANS: D PTS: 1 DIF: 1 REF: 72
OBJ: 3-1 BLM: Remember NOT: AACSB Analytic | TB&E Model Marketing Plan
2. What would monitoring local newspapers and television news shows for general information
relating to a firm’s business be an example of?
a.
environmental scanning
b.
economic analysis
c.
social-political manipulation
d.
technological development
ANS: A PTS: 1 DIF: 1 REF: 72
OBJ: 3-1 BLM: Remember
NOT: AACSB Reflective Thinking | TB&E Model Marketing Plan
3. What is Kevin engaged in when he analyzes recent data from Statistics Canada to uncover
new markets for his firm’s product?
a.
research and development
b.
environmental scanning
c.
environmental management
d.
marketing management
ANS: B PTS: 1 DIF: 2 REF: 72
OBJ: 3-1 BLM: Higher Order
NOT: AACSB Reflective Thinking | TB&E Model Marketing Plan
4. Why might a domestic business form a strategic alliance with a firm in a foreign market?
a.
to act socially responsible by giving jobs to local citizens
b.
to squeeze out the competition
c.
to acquire local expertise for company expansion abroad
d.
to avoid currency fluctuations when converting gross and net revenue
ANS: C PTS: 1 DIF: 2 REF: 73
OBJ: 3-1 BLM: Remember
NOT: AACSB Reflective Thinking | TB&E Model International Perspective

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 3 The Marketing Environment, Ethics, and Social Responsibility
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 3-2
5. Which of the following is NOT an external environment that marketers must consider?
a.
the political-legal environment
b.
the social-cultural environment
c.
the competitive environment
d.
the creative environment
ANS: D PTS: 1 DIF: 1 REF: 73
OBJ: 3-1 BLM: Remember NOT: AACSB Analytic | TB&E Model Marketing Plan
6. What is the term for organizational objectives that include predicting and influencing
competitive, political-legal, economic, technological, and socio-cultural components?
a.
research and development
b.
environmental management
c.
marketing research
d.
environmental analysis
ANS: B PTS: 1 DIF: 2 REF: 72
OBJ: 3-1 BLM: Remember NOT: AACSB Analytic | TB&E Model Marketing Plan
7. A firm is negotiating with the Canadian Radio-television Telecommunications Commission
over new regulations that affect one of the firm’s products. What is the firm engaging in?
a.
research and development
b.
marketing management
c.
environmental management
d.
environmental analysis
ANS: C PTS: 1 DIF: 2 REF: 72
OBJ: 3-1 BLM: Remember NOT: AACSB Analytic | TB&E Model Strategy
8. Why must Canadian companies form strategic alliances with firms in China when doing
business in that country?
a.
because such alliances are required by the laws of China
b.
because without such a relationship, the firm will not be trusted in either country
c.
because it is necessary to have employees who speak Chinese fluently
d.
because there are differences in engineering and technology between the two
countries
ANS: A PTS: 1 DIF: 1 REF: 73
OBJ: 3-1 BLM: Remember
NOT: AACSB Reflective Thinking | TB&E Model International Perspective
9. What have many domestic firms found desirable when acquiring regional expertise and
complying with local laws in the global market?
a.
forming political action committees
b.
forming strategic alliances with companies in foreign countries
c.
buying foreign products to beat tariff restrictions
d.
relocating manufacturing facilities to that market
ANS: B PTS: 1 DIF: 1 REF: 73
OBJ: 3-1 BLM: Remember
NOT: AACSB Analytic | TB&E Model International Perspective

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Chapter 3 The Marketing Environment, Ethics, and Social Responsibility
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 3-3
10. What type of environment would be most significantly affected by a research and
development project that results in a patent being granted?
a.
the competitive environment
b.
the economic environment
c.
the international environment
d.
the political environment
ANS: A PTS: 1 DIF: 2 REF: 73
OBJ: 3-1 BLM: Higher Order
NOT: AACSB Reflective Thinking | TB&E Model Marketing Plan
11. Pharmaceutical companies are often able to secure patents for new drugs. Which of the
following best describes the outcome of these patents?
a.
non-exclusive rights to produce the drug for a contractually limited time period
b.
protection for marketing the product forever
c.
rewards for the money invested in research and development
d.
probably of little use due to the short timeline for protection
ANS: C PTS: 1 DIF: 3 REF: 73
OBJ: 3-1 BLM: Higher Order
NOT: AACSB Reflective Thinking | TB&E Model Strategy
12. Over the past years, what change have most utilities experienced regarding total monopoly
protection?
a.
They have slightly decreased.
b.
They have greatly increased.
c.
They have remained the same.
d.
They have ended.
ANS: A PTS: 1 DIF: 2 REF: 73
OBJ: 3-1 BLM: Remember NOT: AACSB Analytic | TB&E Model Strategy
13. What is the term for an industry with only a few competing firms?
a.
regulated monopoly
b.
pure monopoly
c.
perfect competition
d.
oligopoly
ANS: D PTS: 1 DIF: 1 REF: 74
OBJ: 3-1 BLM: Remember NOT: AACSB Analytic | TB&E Model Strategy
You're Reading a Preview

Unlock to view full version