Study Guides (390,000)
CA (150,000)
York (10,000)
BIOL (600)
BIOL 1001 (100)
Final

BIOL 1001 Final: Final Exam BIOL 1000+1001 Test Bank Chapter 23 The Evolution of Populations (Campbell-Reece AP Edition Biology 8e)


Department
Biology
Course Code
BIOL 1001
Professor
Roberto Quinlan
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 21 pages of the document.
Chapter23 TheEvolutionofPopulations
Multiple-ChoiceQuestions
1) WhichoftheseisastatementthatDarwinwouldhaverejected?
A) Environmentalchangeplaysaroleinevolution.
B) Thesmallestentitythatcanevolveisanindividualorganism.
C) Individualscanacquirenewcharacteristicsastheyrespondtonewenvironmentsorsituations.
D) Inheritedvariationinapopulationisanecessarypreconditionfornaturalselectiontooperate.
E) Naturalpopulationstendtoproducemoreoffspringthantheenvironmentcansupport.
Answer: B
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
2) WhichdefinitionofevolutionwouldhavebeenmostforeigntoCharlesDarwinduringhislifetime?
A) changeingenefrequencyingenepools
B) descentwithmodification
C) thegradualchangeofapopulationʹsheritabletraitsovergenerations
D) populationsbecomingbetteradaptedtotheirenvironmentsoverthecourseofgenerations
E) theappearanceofnewvarietiesandnewspecieswiththepassageoftime
Answer: A
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
3) AboutwhichofthesedidDarwinhaveapoorunderstanding?
A) thatindividualsinapopulationexhibitagooddealofvariation
B) thatmuchofthevariationbetweenindividualsinapopulationisinherited
C) thefactorsthatcauseindividualsinpopulationstostruggleforsurvival
D) thesourcesofgeneticvariationsamongindividuals
E) howabeneficialtraitbecomesmorecommoninapopulationoverthecourseofgenerations
Answer: D
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
4) If,onaverage,46%ofthelociinaspeciesʹgenepoolareheterozygous,thentheaveragehomozygosityofthe
speciesshouldbe
A) 23%
B) 46%
C) 54%
D) 92%
E) Thereisnotenoughinformationtosay.
Answer: C
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
5) Whichofthesevariablesislikelytoundergothelargestchangeinvalueastheresultofamutationthat
introducesabrand-newalleleintoapopulationʹsgenepoolatalocusthathadformerlybeenfixed?
A) Averageheterozygosity
B) Nucleotidevariability
C) Geographicvariability
D) Averagenumberofloci
Answer: A
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
Page1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

6) Whichoftheseisthesmallestunituponwhichnaturalselectiondirectlyacts?
A) aspeciesʹgenefrequency
B) apopulationʹsgenefrequency
C) anindividualʹsgenome
D) anindividualʹsgenotype
E) anindividualʹsphenotype
Answer: E
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
7) Whichoftheseisthesmallestunitthatnaturalselectioncanchange?
A) aspeciesʹgenefrequency
B) apopulationʹsgenefrequency
C) anindividualʹsgenome
D) anindividualʹsgenotype
E) anindividualʹsphenotype
Answer: B
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
8) Whichoftheseevolutionaryagentsismostconsistentatcausingpopulationstobecomebettersuitedtotheir
environmentsoverthecourseofgenerations?
A) Mutation
B) Non-randommating
C) Geneflow
D) Naturalselection
E) Geneticdrift
Answer: D
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
9) WhichstatementaboutthebeaksizeoffinchesontheislandofDaphneMajorduringprolongeddroughtis
true?
A) Eachbirdevolvedadeeper,strongerbeakasthedroughtpersisted.
B) Eachbirddevelopedadeeper,strongerbeakasthedroughtpersisted.
C) Eachbirdʹssurvivalwasstronglyinfluencedbythedepthandstrengthofitsbeakasthedrought
persisted.
D) Eachbirdthatsurvivedthedroughtproducedonlyoffspringwithdeeper,strongerbeaksthanseeninthe
previousgeneration.
E) Thefrequencyofthestrong-
b
eakallelesincreasedineachbirdasthedroughtpersisted.
Answer: C
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
10) Eachofthefollowinghasabetterchanceofinfluencinggenefrequenciesinsmallpopulationsthaninlarge
populations,butwhichonemostconsistentlyrequiresasmallpopulationasapreconditionforitsoccurrence?
A) Mutation
B) Non-randommating
C) Geneticdrift
D) Naturalselection
E) Geneflow
Answer: C
Topic: Concept23.1,23.3
Skill: Knowledge/Comprehension
Page2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

11) Inmodernterminology,diversityisunderstoodtobearesultofgeneticvariation.Sourcesofvariationfor
evolutionincludeallofthefollowingexcept
A) mistakesintranslationofstructuralgenes.
B) mistakesinDNAreplication.
C) translocationsandmistakesinmeiosis.
D) recombinationatfertilization.
E) recombinationbycrossingoverinmeiosis.
Answer: A
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
12) Atrendtowardthedecreaseinthesizeofplantsontheslopesofmountainsasaltitudesincreaseisanexample
of
A) acline.
B) abottleneck.
C) relativefitness.
D) geneticdrift.
E) geographicvariation.
Answer: A
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
13) Thehighertheproportionoflocithatareʺfixedʺinapopulation,theloweristhatpopulationʹs
A) nucleotidevariability.
B) geneticpolyploidy.
C) averageheterozygosity.
D) A,B,andC
E) AandConly
Answer: E
Topic: Concept23.1
Skill: Knowledge/Comprehension
14) Whichstatementaboutvariationistrue?
A) Allphenotypicvariationistheresultofgenotypicvariation.
B) Allgeneticvariationproducesphenotypicvariation.
C) Allnucleotidevariabilityresultsinneutralvariation.
D) Allnewallelesaretheresultofnucleotidevariability.
E) Allgeographicvariationresultsfromtheexistenceofclines.
Answer: D
Topic: Concept23.1
Skill: Application/Analysis
15) Inahypotheticalpopulationʹsgenepool,anautosomalgene,whichhadpreviouslybeenfixed,undergoesa
mutationthatintroducesanewallele,oneinheritedaccordingtoincompletedominance.Naturalselectionthen
causesstabilizingselectionatthislocus.Consequently,whatshouldhappenoverthecourseofmany
generations?
A) Theproportionsofbothtypesofhomozygoteshoulddecrease.
B) Theproportionofthepopulationthatisheterozygousatthislocusshouldremainconstant.
C) Thepopulationʹsaverageheterozygosityshouldincrease.
D) Both(A)and(B)
E) Both(A)and(C)
Answer: E
Topic: Concept:23.1,23.4
Skill: Application/Analysis
Page3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version