Study Guides (400,000)
CA (150,000)
York (10,000)
EECS (300)
EECS 1520 (200)
All (10)
Midterm

EECS 1520 Test 1Exam


Department
Electrical Engineering and Computer Science
Course Code
EECS 1520
Professor
All
Study Guide
Midterm

This preview shows half of the first page. to view the full 1 pages of the document.
EECS 1520 Computer Use: Fundamentals
1 | P a g e
Practice questions on number systems
A. For the following 6-bit binary numbers, a) convert to decimal, b) convert to octal, c) convert to
hexadecimal
1. 110101 [Ans: a) 53 b) 65 c) 35]
2. 001011 [Ans: a) 11 b) 13 c) 0B]
3. 111111 [Ans: a) 63 b) 77 c) 3F]
4. 011101 [Ans: a) 29 b) 35 c) 1D]
B. Convert the following numbers from the base shown to base 10:
1. 222 (base 8) [Ans: 146]
2. 001 (base 16) [Ans: 1]
3. CE (base 16) [Ans: 206]
4. 170 (base 8) [Ans: 120]
5. 1234 (base 5) [Ans: 194]
C. Perform the following additions:
1. 00101 + 11110 (base 2) [Ans: 100011]
2. 10101 + 10101 (base 2) [Ans: 101010]
3. 01101 + 10111 (base 2) [Ans: 100100]
4. 55 + 77 (base 8) [Ans: 154 (base 8)]
5. 17 + 17 (base 8) [Ans: 36 (base 8)]
6. 1F + E2 (base 16) [Ans: 101 (base 16)]
7. 9A + 17 (base 16) [Ans: B1 (base 16)]
D. Convert the following hexadecimal numbers to base 8:
1. AB [Ans: 253]
2. DEC [Ans: 6754]
3. EE1520 [Ans: 73412440]
E. Perform the following subtractions:
1. 10101 - 01010 (base 2) [Ans: 01011]
2. 10110 - 00111 (base 2) [Ans: 01111]
3. 33 - 17 (base 8) [Ans: 14 (base 8)]
4. 520 - 175 (base 8) [Ans: 323 (base 8)]
5. 45 29 (base 16) [Ans: 1C (base 16)]
6. 52E0 16AA (base 16) [Ans: 3C36 (base 16)]
You're Reading a Preview

Unlock to view full version