Study Guides (390,000)
CA (150,000)
York (10,000)
PSYC (1,000)
PSYC 1010 (500)

PSYC 1010 Study Guide - Twin Study, Twin, Robert Sternberg


Department
Psychology
Course Code
PSYC 1010
Professor
Monica Belcourt

This preview shows pages 1-3. to view the full 37 pages of the document.
Chapter 9—Intelligence and Psychological Testing
MULTIPLE CHOICE
1. What are the two broad categories of psychological tests?
a. mental ability and aptitude tests
b. personality and achievement tests
c. mental ability and personality tests
d. aptitude and achievement tests
ANS: C PTS: 1 REF: p. 395 MSC: Remember
2. Tim completed a test that is designed to determine whether he has the potential
to be an airline pilot. What type of test did Tim complete?
a. achievement test
b. aptitude test
c. projective test
d. personality test
ANS: B PTS: 1 REF: p. 395 MSC: Higher order
3. Tim completed a test that is designed to determine whether his capacity for gen-
eral learning and intellect is normal, or different from normal. What type of test
did Tim complete?
a. intelligence test
b. aptitude test
c. personality test
d. achievement test
ANS: A PTS: 1 REF: p. 395 MSC: Higher order
4. Tim just completed a test designed to determine whether he has mastered his in-
troductory chemistry class course material. What type of test did Tim complete?
a. projective test
b. aptitude test
c. intelligence test
d. achievement test
ANS: D PTS: 1 REF: p. 396 MSC: Higher order
5. Tim just completed a test designed to determine whether he is outgoing and so-
ciable in a variety of different contexts. What type of test did Tim complete?
a. personality tests
b. achievement tests
c. aptitude tests
d. mental ability tests
ANS: A PTS: 1 REF: p. 396 MSC: Higher order

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

6. What do we call a psychological test that is always presented, completed, and
scored in the same way, no matter when or where it is being used?
a. standardized
b. normed
c. valid
d. reliable
ANS: A PTS: 1 REF: p. 396 MSC: Higher order
7. What are test norms?
a. information about where a score on
a test ranks in relation to other
scores
b. the measurement consistency of a
test
c. the percentage of people who score
at or below the score one has ob-
tained
d. uniform procedures used in the ad-
ministration and scoring of a test
ANS: A PTS: 1 REF: p. 396 MSC: Remember
8. A group of Grade 6 students took a 100-word spelling test in order to qualify for
the city-wide spelling bee contest. If a child needed to score in the top 20 percent
of applicants to qualify, which one of the following students definitely qualified for
the spelling bee?
a. Connor, who placed at the 90th per-
centile
b. Barbara, who spelled 80 percent of
the words correctly
c. Aaron, who placed at the 15th per-
centile
d. Della, who spelled 85 words cor-
rectly
ANS: A PTS: 1 REF: p. 396 MSC: Higher order
9. What does the reliability of a test refer to?
a. the ability of a test to measure what
it was designed to measure
b. the numerical index that describes
the degree of relationship between
two variables
c. the degree of consistency of a test
d. the extent to which there is evi-
dence that a test measures a partic-
ular hypothetical construct
ANS: C PTS: 1 REF: p. 396 MSC: Remember
10. A group of people took a test, and then retook the test a month later. Most indi-
viduals got very similar scores each time. What term should you use to describe

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

that test?
a. accurate
b. valid
c. generalized
d. reliable
ANS: D PTS: 1 REF: p. 396 MSC: Higher order
11. Which of the following would be a correlation coefficient associated with the test-
retest reliability of a highly reliable test?
a. +0.92
b. +0.05
c. -0.05
d. -0.92
ANS: A PTS: 1 REF: p. 397 MSC: Higher order
You're Reading a Preview

Unlock to view full version