Study Guides (390,000)
CA (150,000)
York (10,000)
PSYC (1,000)
PSYC 1010 (500)
Final

PSYC 1010 Final: Psych 1010 test 4 review


Department
Psychology
Course Code
PSYC 1010
Professor
Rebecca Jubis
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 99 pages of the document.
Module 17
1. Normal visual sensation in the absence of complete visual perception is best illustrated by
A. prosopagnosia.
B. the difference threshold. C. subliminal stimulation. D. sensory interaction.
Answer: A
2. The process of receiving and representing stimulus energies by the nervous system is
called
A. priming.
B. adaptation.
C. accommodation. D. sensation.
Answer: D
3. Perception is the process by which
A. stimulus energies are detected.
B. stimulus energies are transformed into neural activity. C. sensory input is organized and
interpreted.
D. nerve cells respond to specific features of a stimulus.
Answer: C
4. Sensation is to ________ as perception is to ________.
A. encoding; detection
B. detection; interpretation
C. interpretation; organization D. organization; accommodation
Answer: B
5. Bottom-up processing involves analysis that begins with the
A. optic nerve.
B. sensory receptors. C. cerebral cortex. D. feature detectors.
Answer: B
6. Information processing guided by higher-level mental processes are called
A. prosopagnosia.
B. sensory interaction. C. top-down processing.
D. synaesthesia. Answer: C
7. Berdine has developed cataracts in both eyes, preventing her from being able to identify
even her mother's face. Berdine most clearly suffers a deficiency in
A. signal detection.
B. accommodation.
C. bottom-up processing. D. psychophysics.
Answer: C
8. Patients who have negative expectations about the outcome of a surgical procedure may
experience increased postoperative pain. This best illustrates the importance of
A. accommodation.
B. sensory adaptation. C. difference thresholds. D. top-down processing.
Answer: D
9. Three steps that are basic to all sensory systems include the ________ of information to
the brain.
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

A. adaptation, context, and continuity
B. receiving, transforming, and delivering
C. priming, grouping, and parallel processing
D. signal detection, interposition, and sensory adaptation
Answer: B
10. Which of the following represents the very first of three steps basic to all sensory
systems?
A. forming perceptual sets
B. delivering neural information to the brain
C. receiving sensory stimulation
D. transforming stimulus energies into neural impulses
Answer: C
11. The process by which our sensory systems transform stimulus energies into neural
impulses is called
A. priming.
B. sensory adaptation. C. transduction.
D. accommdation.
Answer: C
12. Pain receptors trigger neural impulses in response to a sprain or a burn. This illustrates
A. tinnitus.
B. transduction.
C. signal detection.
D. sensory adaptation.
Answer: B
13. The study of relationships between the physical characteristics of stimuli and our
psychological experience of them is called
A. transduction.
B. Gestalt psychology. C. psychophysics.
D. parapsychology.
Answer: C
14. A psychophysicist would be most directly concerned with
A. our psychological reactions to physical stress.
B. the effects of heredity on the endocrine system.
C. the effect of neurotransmitters on depression.
D. the relationship between the wavelength of light and the experience of color.
Answer: D
15. The minimum amount of stimulation a person needs to detect a stimulus 50 percent of
the time is called the
A. critical period.
B. just noticeable difference. C. perceptual set.
D. absolute threshold.
Answer: D
16. During a hearing test, many sounds were presented at such a low level of intensity that
Mr. Antall could hardly detect them. These sounds were below Mr. Antall's
A. perceptual set.
B. absolute threshold. C. prosopagnosia.
D. difference threshold.
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Answer: B
17. Which theory predicts when we will first notice a faint stimulus presented amid
competing background stimulation?
A. place theory
B. frequency theory
C. signal-detection theory D. opponent-process
Answer: C
18. Which theory emphasizes that personal expectations and motivations influence the level
of absolute thresholds?
A. signal detection theory B. frequency theory
C. opponent-process theory D. place theory
Answer: A
19. Which theory would suggest that watching a horror movie late at night could lower your
absolute threshold for sound as you subsequently tried to fall asleep?
A. place theory
B. opponent-process theory C. frequency theory
D. signal detection theory
Answer: D
20. Lonely, anxious people at speed-dating events respond with a ________ threshold, and
thus tend to be ________ in reaching out to potential dates.
A. low; unselective
B. high; unselective
C. low; overly selective D. high; overly selective
Answer: A
21. Priming refers to the activation of certain
A. thresholds. B. hair cells.
C. nerve cells. D. associations.
Answer: D
22. In experiments, an image is quickly flashed and then replaced by a masking stimulus
that inhibits conscious perception of the original image. In these experiments, the
researchers are studying the effects of
A. accommodation. B. tinnitus.
C. priming.
D. blindsight.
Answer: C
23. After a photo of nude man or woman was flashed and immediately masked before being
perceived, people's attention was unconsciously drawn to images in a way that reflected
their
A. perceptual set.
B. absolute threshold. C. sexual orientation. D. expectations.
Answer: C
24. People's response to subliminal priming indicates that
A. they are capable of processing information without any conscious awareness of doing so.
B. their unconscious minds are incapable of resisting subliminally presented suggestions.
C. they are more sensitive to subliminal sounds than to subliminal sights.
D. they experience a sense of discomfort whenever they are exposed to subliminal stimuli.
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com
You're Reading a Preview

Unlock to view full version