Study Guides (390,000)
CA (150,000)
York (10,000)
PSYC (1,000)
PSYC 1010 (500)
Midterm

PSYC 1010 Study Guide - Midterm Guide: Mind-Wandering, Iceberg, SuggestibilityExam


Department
Psychology
Course Code
PSYC 1010
Professor
Doug Mc Cann
Study Guide
Midterm

This preview shows pages 1-3. to view the full 47 pages of the document.
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
Chapter 5—Variations in Consciousness
MULTIPLE CHOICE
1. What types of awareness are included in the concept of consciousness?
a.
awareness of internal and external stimuli
b.
awareness of internal stimuli, and awareness of thinking
c.
awareness of self, and awareness of internal stimuli
d.
awareness of external stimuli, and perceptions of those external stimuli
ANS: A PTS: 1 REF: p. 200 BLM: Remember
2. What metaphor did William James use to describe the changing nature of consciousness?
a.
stream
b.
flower garden
c.
incomplete picture puzzle
d.
partially submerged iceberg
ANS: A PTS: 1 REF: p. 200 BLM: Higher order
3. What is the relationship between attention and consciousness?
a.
You may attend to something, or you may be conscious of it, but not both.
b.
You will be conscious only of things that you attend to.
c.
They may coexist, but you can have either one without the other.
d.
You can attend only to things that you are conscious of.
ANS: C PTS: 1 REF: p. 201 BLM: Remember
4. There is evidence that people under surgical anesthesia occasionally hear and remember
comments that were made during their surgeries. What does this evidence suggest?
a.
There is no difference between conscious and unconscious processes.
b.
Psychic abilities are more pronounced when certain types of drugs are
administered.
c.
We have the ability to resist the effects of anesthesia.
d.
People continue to maintain some awareness during times of unconsciousness.
ANS: D PTS: 1 REF: p. 201 BLM: Higher order
5. Which of the following types of tasks is likely to lead to mind-wandering?
a.
engaging in an argument, because it is a cognitive task
b.
learning to ride a bike, because it is a physical task
c.
looking for your keys, because it is a deliberate task
d.
walking to work, because it is a familiar task
ANS: D PTS: 1 REF: p. 201 BLM: Higher order

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
6. What area of the brain is monitored with an electroencephalograph for the purpose of sleep
research?
a.
medulla
b.
cerebral cortex
c.
hypothalamus
d.
corpus callosum
ANS: B PTS: 1 REF: p. 202 BLM: Remember
7. What does an electroencephalograph measure?
a.
respiration rates as an index of arousal
b.
glucose metabolism in the brain
c.
electrical activity of the brain
d.
muscle tension in the body
ANS: C PTS: 1 REF: p. 202 BLM: Remember
8. What electroencephalograph pattern is associated with normal, waking, alert states?
a.
beta
b.
delta
c.
alpha
d.
gamma
ANS: A PTS: 1 REF: p. 202 BLM: Remember
9. Jacob is attached to an electroencephalograph and it is recording brain waves at 20 cycles per
second. What state is Jacob most likely in?
a.
deeply relaxed and meditating
b.
in very deep sleep
c.
alert and awake
d.
lightly sleeping
ANS: C PTS: 1 REF: p. 202 BLM: Higher order
10. Megan is working through an extremely difficult calculus problem. What sort of brain wave
pattern would be recorded if the overall electrical activity in her brain was being recorded at
this time?
a.
between 8 and 12 cycles per second
b.
between 4 and 7 cycles per second
c.
fewer than 4 cycles per second
d.
between 13 and 24 cycles per second
ANS: D PTS: 1 REF: p. 202 BLM: Higher order

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
11. With what state of consciousness is the delta wave electroencephalograph pattern associated?
a.
deep sleep
b.
dreaming
c.
agitation
d.
a waking state
ANS: A PTS: 1 REF: p. 202 BLM: Remember
12. Nicole has just slipped into a light sleep. If Nicole were being monitored by an
electroencephalograph, what type of brain wave would be recorded?
a.
beta
b.
delta
c.
theta
d.
alpha
ANS: C PTS: 1 REF: p. 202 BLM: Higher order
13. Which of the following typically occurs with conscious deliberation, according to the
Featured Study that looked at the merits of unconscious thought?
a.
People tend to be overly confident in their abilities to be objective.
b.
People tend to focus on only a few aspects of the problem.
c.
People tend to make the choice that others think they should make.
d.
People tend to take too much time considering all aspects of the problem.
ANS: B PTS: 1 REF: p. 203 BLM: Remember
14. Which group made the most accurate decisions according to the Featured Study that looked at
decision-making using conscious or unconscious thought?
a.
the group that made a decision after completing a complex distraction task
b.
the group that made a decision after a brief period of meditation
c.
the group that was forced to make a decision immediately after seeing the options
d.
the group that made a decision after being told to consciously weigh the costs and
benefits of each option.
ANS: A PTS: 1 REF: p. 203 BLM: Remember
15. You have to make a somewhat important decision, and you’ve just reviewed all the relevant
information. Which of the following activities should you engage in before making your
decision, based on the results of the Featured Study on conscious and unconscious thought?
a.
take a nap
b.
do some challenging crossword puzzles
c.
sit and think about each of the options
d.
read over all the information again
ANS: B PTS: 1 REF: p. 203 BLM: Higher order
You're Reading a Preview

Unlock to view full version