Study Guides (390,000)
CA (150,000)
York (10,000)
PSYC (1,000)
PSYC 1010 (500)
Midterm

PSYC 1010 Study Guide - Midterm Guide: Confounding, Psychological Testing, Meta-AnalysisExam


Department
Psychology
Course Code
PSYC 1010
Professor
Doug Mc Cann
Study Guide
Midterm

This preview shows pages 1-3. to view the full 47 pages of the document.
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
Chapter 2—The Research Enterprise in Psychology
MULTIPLE CHOICE
1. Which goal of science is most closely associated with answering the question of “how”
something works?
a.
understanding and prediction
b.
measurement and description
c.
application and control
d.
search for truth
ANS: B PTS: 1 REF: p. 44 BLM: Higher order
2. What do we call any measurable conditions, events, characteristics, or behaviours that are
controlled or observed in a study?
a.
confounds
b.
variables
c.
correlations
d.
hypotheses
ANS: B PTS: 1 REF: p. 44 BLM: Remember
3. Forensic profilers use information about known serial killers to make statements about the
likely next-steps of a new killer, and to anticipate a pattern of behaviour. Which goal of the
scientific enterprise does this reflect?
a.
application and control
b.
measurement and description
c.
the search for truth
d.
understanding and prediction
ANS: D PTS: 1 REF: p. 44 BLM: Higher order
4. Which goals of science are reflected in the use of reinforcement principles to modify a child’s
unruly behaviour?
a.
understanding and prediction
b.
application and control
c.
measurement and description
d.
determinism and teleology
ANS: B PTS: 1 REF: p. 45 BLM: Higher order
5. What is a theory?
a.
a system of interrelated ideas used to explain a set of observations
b.
a preliminary proposal that has yet to be tested
c.
a statement of research results that have been proven correct
d.
a tentative statement about the relationship between two or more variables
ANS: A PTS: 1 REF: p. 45 BLM: Remember

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
6. There are multiple goals in science, and researchers move between goals at various points in
their research. Which goals can researchers move between if they have a theory??
a.
from application to control
b.
from concept to description
c.
from description to understanding
d.
from understanding to application
ANS: C PTS: 1 REF: p. 45 BLM: Higher order
7. Which of the following must be true of a scientific theory?
a.
It is well established and not disputed.
b.
It is accepted by others.
c.
It is testable.
d.
It is correct.
ANS: C PTS: 1 REF: p. 45 BLM: Remember
8. Which of the following patterns is typical of theory construction?
a.
a gradual iterative process that is always subject to revision
b.
a process that results in concrete findings that are accepted by other scientists
c.
a standard step-like process that quickly moves toward the truth
d.
a circular process that typically leads nowhere
ANS: A PTS: 1 REF: p. 45 BLM: Remember
9. Dr. Marqueta believes that “misery loves company.” Based on this belief, Dr. Marqueta
predicts that people who have received bad news will seek out other people. Which of the
following terms characterizes Dr. Marqueta’s prediction?
a.
theory
b.
hypothesis
c.
variable
d.
application
ANS: B PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Higher order
10. What is a hypothesis?
a.
a conclusion drawn from an experiment
b.
a random guess as to what might happen in an experiment
c.
a system of interrelated ideas used to explain a set of observations
d.
a tentative statement about the relationship between two or more variables
ANS: D PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Remember
11. How are hypotheses typically expressed?
a.
as theories
b.
as predictions
c.
as statistics
d.
as variables
ANS: B PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Remember

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Copyright © 2013 Nelson Education Ltd.
12. Dr. Licciardi predicts that if people are observed while they perform a complex task, they will
make more errors. Which of the following terms is Dr. Licciardi’s prediction is an example
of?
a.
theory
b.
inferential statistics
c.
hypothesis
d.
operational definition
ANS: C PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Higher order
13. Dr. Malm predicts that if teachers ignore students who act up in class, fewer students will act
up in class. What is the scientific term for Dr. Malm’s prediction?
a.
operational definition
b.
inferential statistics
c.
hypothesis
d.
theory
ANS: C PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Higher order
14. A researcher is measuring the heart rate of subjects as an index of anxiety. In this study, what
is heart rate?
a.
negatively correlated with anxiety
b.
independent variable
c.
confounded variable
d.
operational definition of anxiety
ANS: D PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Higher order
15. What is an operational definition?
a.
It provides a logical basis for each term.
b.
It states relationships to other variables.
c.
It describes the actions and procedures used to measure or control a variable.
d.
It separately defines each term used.
ANS: C PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Remember
16. Dr. Critelli is studying aggression in children and plans to define aggression as the number of
times one child pushes or strikes another child. What is Dr. Critelli doing when he defines
aggression in this way?
a.
operating the theory
b.
creating a hypothesis
c.
implementing a hypothetical definition
d.
providing an operational definition
ANS: D PTS: 1 REF: p. 46 BLM: Higher order
You're Reading a Preview

Unlock to view full version