Study Guides (390,000)
CA (150,000)
York (10,000)
PSYC (1,000)
Final

PSYC 3170 Lecture Notes - Lecture 1: Throat Culture, Blood Test, StreptococcusExam


Department
Psychology
Course Code
PSYC 3170
Professor
Aviva Goldberg
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 15 pages of the document.
Multiple Choice
21. Claudia goes to the university health center complaining of a sore throat and headache. A
blood test reveals that her white blood cell count is high, and a throat culture reveals a
streptococcus infection. Which of the following is true?
a) Claudia’s high white blood cell count is a symptom of illness.
b) Her sore throat is a sign of illness.
c) The results of the blood test and throat culture are signs of illness.
d) Her headache and high white blood count are symptoms of illness.
Answer: c
Section Reference: What is Health?
22. Common definitions of health include
a) optimal weight and endurance.
b) absence of signs of malfunctioning.
c) absence of subjective symptoms of disease.
d) both b and c.
Answer: d
Section Reference: What is Health?
23. In his continuum of illness and health, Aaron Antonovsky suggested that
a) wellness and illness are independent concepts.
b) medical treatment affects only the wellness side of the continuum.
c) his model represents differing health statuses.
d) lifestyle has little impact on health or illness.
Answer: c
Section Reference: An Illness/Wellness Continuum
24. In discussing the illness and health continuum, Antonovsky emphasizes
a) illness more than health.
b) a revised focus toward what helps people stay healthy.
c) the psychosocial factors that contribute to illness.
d) the role of poverty in health care.
Answer: b
Section Reference: An Illness/Wellness Continuum
25. The term "health", as used by the author of the textbook, is best described as
a) a positive state of mental, social, and physical wellbeing.
b) the absence of illness.
c) the absence of disease risks.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Test bank for Sarafino Health Psychology, Canadian Edition.
d) lack of a terminal condition.
Answer: a
Section Reference: An Illness/Wellness Continuum
26. Infectious diseases were:
a) more frequently fatal in the past than they are now.
b) brought over to North America by European settlers.
c) the greatest threat to American health in the 19th century.
d) all of the above
Answer: d
Section Reference: Illness Today and in the Past
27. The decline in the death rate from infectious diseases by the end of the 19th
century was largely the result of
a) the development of antibiotics.
b) advances in medical treatment.
c) changing definitions of disease states in the medical community.
d) preventive measures.
Answer: d
Section Reference: Illness Today and in the Past
28. A person living in Canada today
a) is more likely to die of a chronic disease than any other cause of mortality.
b) has a shorter life span than someone who lived in the 19th Century.
c) is likely to be at high risk of dying of infections.
d) has an average life expectancy over 90 years.
Answer: a
Section Reference: Illness Today and in the Past
29. The procedure referred to as trephination
a) is effective in the treatment of chronic disease.
b) is believed to have been done in the past for superstitious reasons.
c) is frequently used today in the treatment of infectious diseases.
d) was based on the humoral theory of illness.
Answer: b
Section Reference: Early Cultures

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Test bank for Sarafino Health Psychology, Canadian Edition.
30. Hippocrates, the "Father of Medicine"
a) suggested that eating a good diet would promote good health.
b) proposed the humoral theory of illness and wellness.
c) defined health as a balance of humors.
d) all of the above.
Answer: d
Section Reference: Ancient Greece and Rome
31. A "humor" is a
a) type of emotional response.
b) spiritual state.
c) a bodily fluid.
d) all of the above
Answer: c
Section Reference: Ancient Greece and Rome
32. A main contribution of Galen to knowledge about illness
a) was to discover that illness can be localized in specific parts of the
body.
b) was to reject the humoral theory of Hippocrates.
c) was not appreciated until the 20th century.
d) was to reject the mind/body split.
Answer: a
Section Reference: Ancient Greece and Rome
33. The position of Rene Descartes on the mind/body problem can best be
described as:
a) agreeing with both Aquinas and Plato that the mind and body are unitary.
b) agreeing with Aquinas and disagreeing with Plato that the mind and body are unitary.
c) agreeing with Plato and disagreeing with Aquinas on the unitary nature of mind and body.
d) placing little to no emphasis on the mind.
Answer: c
Section Reference: The Renaissance and After
34. Which of the following was NOT an advance in science and medicine in the
18th and 19th centuries?
a) The growing use of dissection in autopsies to aid in the acquisition of knowledge.
b) The rejection of the belief that the mind and body are separate.
c) The discovery that microorganisms cause certain diseases
d) New surgical and anesthetic techniques.
You're Reading a Preview

Unlock to view full version