Study Guides (390,000)
US (220,000)
ACC (20)
GEOL (5)
Final

GEOL 1305 Lecture Notes - Lecture 10: Environmental Geology, Geosphere, PyriteExam


Department
Geology
Course Code
GEOL 1305
Professor
john reese
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 11 pages of the document.
Chapter 1 What Does Living with the Earth Mean?
1) Which of the following is part of environmental geology?
A) interactions between people and the Earth
B) understanding natural process that shape the earth, like earthquakes, landslides and floods
C) how people use the Earth for resources like minerals and fuel
D) how we can become better stewards of the Earth and its natural resources
E) all of the above
Answer: E
2) What is a sustainable society?
A) one that can satisfy its needs without jeopardizing the needs of future generations
B) one in which population stability occurs by increased fatalities, mass starvation, and ecologic
degradation
C) one that grows exponentially
D) one that consumes geosphere resources
E) all of the above.
Answer: A
3) What is the formula for population growth rate?
A) = birth rate * death rate
B) = birth rate + death rate
C) = birth rate death rate
D) = death rate/birth rate
E) = birth rate + 70
Answer: C
4) If we consume more mineral resources than we produce, we will have to:
A) recycle more.
B) create alternatives for the mineral resource.
C) exploit lower grade resources.
D) import more.
E) all of the above.
Answer: E
5) How would a sustainable society respond to overpopulation demands?
A) would engage in agricultural practices that preserve soil quality for future generations
B) would seek alternatives to burning Earth's reserves of limited fossil fuels
C) would limit deforestation
D) would invest more efforts in recycling
E) all of the above
Answer: E

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

6) Which of the following is NOT a component of the hydrosphere?
A) sun
B) rivers
C) clouds
D) glaciers
E) oceans
Answer: A
7) Which of the following is part of the biosphere?
A) gases that surround the Earth
B) the rock (solid and molten) and materials derived from rock that make up the Earth
C) all the water (liquid and frozen) on the Earth's surface and underground
D) all living organisms on the Earth
E) all of the above
Answer: D
12) Carbon is stored in reservoirs in each of the four Earth systems.
Answer: TRUE
8) Which of the following is an example of a renewable energy resource?
A) coal
B) oil
C) solar
D) gas
E) All are renewable.
Answer: C
9) What is true about a scientific theory?
A) it can never be disproved with further evidence
B) is a tentative explanation consistent with what researchers know about a situation
C) is a set of questions about a subject
D) it explains a large set of observations and relationships that have been independently
verified by many researchers
E) it rarely explains scientific phenomena
Answer: D
10) Which of the following explains how the geosphere interacts with the atmosphere?
A) The sun transfers energy to the oceans and causes severe weather, like hurricanes.
B) A plant uses carbon dioxide to produce leaves.
C) A volcano explodes gases and ash into the air.
D) A glacier melts into the ocean.
E) A plant dies on the ocean floor.
Answer: C
11) As human population increases, so will generation of waste, increase use of resources, and
pollution.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Answer: TRUE
12) As human population increases, so does the cost of natural disasters.
Answer: TRUE
13) Solar energy and hydroelectric power are examples of non-renewable energy resources.
Answer: FALSE
14) Which of the following are components of the scientific method?
A) raising questions
B) creating hypotheses
C) making predictions
D) acquiring data and evaluating results
E) all of the above
Answer: E
15) Of concern to the environmental geologist is:
A) landslides.
B) earthquakes and faults.
C) mineral resources.
D) hydrology.
E) all of the above.
Answer: E
Living with Earth: An Introduction to Environmental Geology (Hudson)
Chapter 2 Earth Systems
1) What is a nebula?
A) a vast cloud of dust and gases that contracted 4.5 billion years ago to form our solar
system
B) rock fragments that collided together to form the Earth
C) planets that are composed mainly of gases
D) compounds of carbon, nitrogen, oxygen, silicon and iron
E) rocky fragments from outer space that have fallen to the Earth
Answer: A
2) The zone of plastic flow in the mantle is called:
A) asthenosphere.
B) Moho.
C) lithosphere.
D) crust.
E) inner core.
Answer: A
3) Granite is a rock that is a typical of the:
A) inner core.
B) oceanic crust.
You're Reading a Preview

Unlock to view full version