PSYC 111 Study Guide - Midterm Guide: Peripheral Nervous System, Cerebral Cortex, Central Tendency

90 views8 pages
18 Jun 2018
Department
Course
Professor
Exam 1 Review Questions:
1. When you touch a hot stove and pull your hand away, what carried the
message that allowed for this reflex response?
Answer: Interneurons
2. ______________ refers to believing we see the world precisely as it is.
Answer: Naïve Realism
3. The subdivision of the peripheral nervous system that consists of nerves that
control all involuntary functions is the ________ nervous system
Answer: Autonomic
4. Marie’s dad is upset with her for breaking a plate. To address this, he talks
with her about why he is upset and what the appropriate consequences for
this are. What parenting style is Marie’s dad using?
Answer: Authoritative
5. Emily has one cookie and her mother has two. Emily is upset because she
does not think this is fair. To solve this, her mother breaks the cookie in half.
Now, Emily believes this is fair. Emily failed to demonstrate _______.
Answer: Conservation
6. Why should we care about pseudoscience?
Answer: A lack of critical thinking can lead to negative outcomes
7. Children with genetic predispositions seek out and create their own
environment is an example of _______.
Answer: Nature via nurture
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 8 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
8. Which measurement of central tendency is least likely to be influenced by
skewed data?
Answer: Median
9. Which correlation coefficient has the strongest relationship between two
variables?
Answer: 1.0
10. Observing students playing on the playground and recording information
about it is an example of __________. Giving out a questionnaire and looking for
relationships between two variables is an example of _________.
Answer: Naturalistic Observation, Correlation Design
11. Thomas is depressed. Julia thinks that this is a result of genetics, while Lydia
thinks it is because he is bullied in school and has no friends. Julia thinks this
is a result of______, while Lydia believes it is a result of ______.
Answer: Nature, Nurture
12. If a researcher is measuring which state the most number of students come
from, he is measuring which measurement of central tendency?
Answer: Mode
13. What is true about neurotransmitters?
Answer: Neurotransmitters bind to receptor sites that are specific to that
type of neurotransmitter
14. Which test records brain wave patterns produced by electrical activity of the
brain?
Answer: EEG
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 8 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
15. All elephants weigh 5 lbs. Barney is an elephant. Does barney weigh less than
5 lbs? Ken replies that Barney must be more than 5 lbs because elephants are
enormous. According to Piaget, Ken’s answer shows that Ken lacks __________.
Answer: Formal operations
16. When an individual looks at the moon and sees a face, this is explained by
___________.
Answer: Patternicity
17. ________ shares information between the two halves of the cerebral cortex.
Answer: Callosum
18. Jenna assigns three groups of patients to three different groups with drugs.
She gave each group a different drug to help with depression. What did she
fail to include?
Answer: Control group
19. When the experimenter and participant do not know which group is the
control group and which is the experimental group, this is called ________.
Answer: Double blind
20. Professor Todd hypothesized that eating chocolate before a test would
increase test scores. For group one, he gave them chocolate before the test.
For group two he gave them skittles and he gave nothing to group three. In
the end, he found that the group who ate chocolate on average scored ten
points higher than the other groups. He can conclude that _______.
Answer: Chocolate causes test scores to increase
21. Ships thought to be UFOs were actually a prank because they were ships
actually controlled by a remote. Explaining this in terms of a simple remote
rather than an alien invasion is best explained by _______.
Answer: Ocaam’s Razor
find more resources at oneclass.com
find more resources at oneclass.com
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 8 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Document Summary

______________ refers to believing we see the world precisely as it is. Answer: na ve realism: the subdivision of the peripheral nervous system that consists of nerves that control all involuntary functions is the ________ nervous system. Answer: autonomic: marie"s dad is upset with her for breaking a plate. To address this, he talks with her about why he is upset and what the appropriate consequences for this are. Answer: authoritative: emily has one cookie and her mother has two. Emily is upset because she does not think this is fair. To solve this, her mother breaks the cookie in half. Answer: a lack of critical thinking can lead to negative outcomes: children with genetic predispositions seek out and create their own environment is an example of _______. Answer: 1. 0: observing students playing on the playground and recording information about it is an example of __________.

Get access

Grade+20% OFF
$8 USD/m$10 USD/m
Billed $96 USD annually
Grade+
Homework Help
Study Guides
Textbook Solutions
Class Notes
Textbook Notes
Booster Class
40 Verified Answers