PSYC 3500 Quiz: 2021-Statistics(PSY3500)-Study_Guide_Exam_3

0 views4 pages
29 Mar 2021
School
Department
Course
Professor
PSYC 3500: Statistics
Exam III Study Guide (Chapter 5)
1
1. REFLECTS THE SYSTEMATIC EVALUATION OF THE SCORE BY COMPARING IT TO THE SAMPLE OR
POPULATION IN WHICH THE SCORE OCCURS Answer: RELATIVE STANDING
2. OUR FIRST CALCULATION WHEN ATTEMPTING TO TRANSFORM RAW SCORES TO Z-SCORES IS
WHAT? Answer: THE SCORES DEVIATION, OR HOW FAR A SCORE IS FROM THE MEAN (X -
SAMPLE MEAN)
3. STATISTIC THAT INDICATES THE DISTANCE A SCORE IS FRO ITS MEAN WHEN MEASURED IN
STANDARD DEVIATION UNITS Answer: Z-SCORE
4. THE SYMBOL FOR A Z-SCORE IS Answer: Z
5. A Z-SCORE ALWAYS HAS 2 COMPONENTS, WHAT ARE THEY? Answer: 1. A POSITIVE OR
NEGATIVE SIGN INDICATING IF THE SCORE IS ABOVE OR BELOW THE MEAN
6. 2. THE ABSOLUTE VALUE OF THE Z-SCORE (IGNORING THE SIGN) WHICH INDICATES HOW FAR
THE SCORE IS FROM THE MEAN IN STANDARD DEVIATIONS
7. A Z-SCORE INDICATES HOW FAR A SCORE IS FROM THE MEAN WHEN MEASURED IN WHAT?
Answer: STANDARD DEVIATIONS
8. HOW DO WE TRANSFORM A RAW SCORE FROM A SAMPLE INTO A Z-SCORE? Answer: BY
FIRST SUBTRACTING THE MEAN FROM THE RAW SCORE AND THEN DIVIDING BY THE STANDARD
DEVIATION
9. HOW DO WE TRANSFORM AN ALREADY KNOWN Z-SCORE TO A RAW SCORE? Answer: BY
MULTIPLYING THE Z-SCORE TIMES THE STANDARD DEVIATION, AND THEN ADDING THE MEAN
10. THE DISTRIBUTION PRODUCED BY TRANSFORMING ALL RAW SCORES IN A DISTRIBUTION INTO Z-
SCORES Answer: Z-DISTRIBUTION
11. A + Z INDICATES THE SCORE IS _______ THE MEAN, A - Z INDICATES THE SCORE IS ________ THE
MEAN Answer: ABOVE, BELOW
12. THE ABSOLUTE VALUE OF THE Z INDICATES THE SCORES __________ FROM THE MEAN Answer:
DISTANCE
13. T OR F: ALL Z-DISTRIBUTIONS ARE LAID OUT IN THE SAME WAY Answer: TRUE; THIS ALLOWS
FOR Z-SCORES TO FORM A STANDARD WAY TO COMMUNICATE RELATIVE STANDING
14. IF A SCORE HAS A Z-SCORE OF 0, WHAT DOES THIS MEAN? Answer: THAT THE SCORE IS
EQUAL TO THE MEAN AND IS IN THE CENTER
15. POSITIVE Z-SCORES BECOME INCREASINGLY LARGER AS WE LOOK TO THE _______ OF THE
DISTRIBUTION, AND THESE SCORES OCCUR ________ FREQUENTLY Answer: BECOME
INCREASINGLY LARGER AS WE LOOK TO THE RIGHT OF THE DISTRIBUTION, AND OCCUR LESS
FREQUENTLY
16. NEGATIVE Z-SCORES BECOME INCREASINGLY LARGER AS WE LOOK TO THE _______ OF THE
DISTRIBUTION, AND THESE SCORES OCCUR _______ FREQUENTLY Answer: BECOME
INCREASINGLY LARGER AS WE LOOK TO THE LEFT OF THE DISTRIBUTION, AND THESE SCORES
OCCUR LESS FREQUENTLY
17. WITH A SAMPLE MEAN OF 50, AND A STANDARD DEVIATION OF 10:
18. WHAT IS Z FOR X = 44?
19. 2. WHAT X PRODUCES Z = -1.3 Answer: 1. -.60
20. 37
21. ALL NORMAL Z-DISTRIBUTIONS SHARE THREE IMPORTANT CHARACTERISTICS, THEY ARE: Answer:
1. A Z-DISTRIBUTION ALWAYS HAS THE SAME SHAPE AS THE RAW SCORE DISTRIBUTION - SO IF
UNDERLYING RAW SCORE DISTRIB. IS NORMAL, Z-DISTRIB. IS NORMAL TOO
Unlock document

This preview shows page 1 of the document.
Unlock all 4 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class