Textbook Notes (270,000)
CA (160,000)
Carleton (2,000)
PSYC (700)
Chapter 1

PSYC 2400 Chapter Notes - Chapter 1: Forensic Psychology, John Bowlby, Free Recall


Department
Psychology
Course Code
PSYC 2400
Professor
Rebecca Mugford
Chapter
1

This preview shows pages 1-3. to view the full 13 pages of the document.
CHAPTER 1
An Introduction to Forensic Psychology
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following is not a likely activity of a clinical forensic psychologist?
a. studying the effects of lighting conditions on eyewitness recall
b. evaluating the parents of a troubled teen for custody and access recommendations
c. delivering treatment programs to high risk sex offenders
d. assessing juvenile delinquents in detention centres for behavioural problems
e. practising relaxation techniques with police officers on leave due to burnout
Answer: aDifficulty: easy Page: 4–5
2. What is the main difference between a clinical forensic psychologist and a forensic
psychiatrist?
a. Forensic psychiatrists cannot provide expert testimony in court.
b. Clinical forensic psychologists can prescribe medication.
c. Forensic psychiatrists aren’t concerned with mental health issues.
d. Clinical forensic psychologists rely more on a medical model of mental illness.
e. Forensic psychiatrists are medical doctors.
Answer: e Difficulty: easy Page: 5
3. Which task is likely to be performed by an experimental forensic psychologist?
a. examining the effects of judges’ instructions on jury verdicts
b. providing expert testimony
c. examining the effects of correctional programs on reoffending rates
d. studying the effects of police stress on job satisfaction
e. all of the above
Answer: eDifficulty: easy Page: 6–7
4. Which of the following is an example of “psychology in the law”?
a. a psychologist providing expert testimony in court on the accuracy of eyewitness
identification
b. examining how we can improve the assessment of fitness to stand trial
c. validating a tool for predicting risk of violence
d. a researcher examining factors that affect police decision making in a lab setting
e. studying the impact of a new interrogation technique to see if it decreases the
likelihood that people will make false confessions
Answer: aDifficulty: moderate Page: 8
Copyright © 2012 Pearson Canada Inc. 1-1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

5. Judges currently use findings from psychological research to decide whether a
witness on the stand is lying or not. This is a good example of:
a. psychology and the law
b. psychology in the law
c. informational influence
d. Normalization
e. psychology of the law
Answer: bDifficulty: easy Page: 8
6. Alfred Binet conducted a series of studies to examine how question style influenced
the accuracy of child eyewitnesses. He found that:
a. moderately leading questions result in the most accurate answers
b. free recall results in the most accurate answers
c. highly leading questions result in the most accurate answers
d. free recall results in the least accurate answers
e. eyewitness accuracy did not vary across question type
Answer: bDifficulty: moderate Page: 9
7. A researcher arranges for a confederate to enter his classroom, steal his wallet, and
run out. The researcher then asks the students to provide a description of the
“offender” in an effort to study eyewitness recall. This is an example of:
a. a verifiable experiment
b. a virtual experiment
c. a reality experiment
d. a misinformation test
e. a subjective recall test
Answer: cDifficulty: easy Page: 9–10
8. Stern’s 1901 “reality experiment” involved a bogus quarrel between two students in
which a gun was involved. Stern concluded that:
a. racial discrimination is common
b. pre-trial media has a strong influence on eyewitness accuracy
c. retroactive memory-falsification tends to occur
d. emotional arousal influences accuracy of recall
e. none of the above
Answer: dDifficulty: moderate Page: 9–10
Copyright © 2012 Pearson Canada Inc. 1-2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

9. Place the following events in chronological order:
1–Cattell conducts some of the first experiments in North America on the psychology
of testimony
2–APA recognizes forensic psychology as a speciality discipline
3–Hugo Munsterberg publishes On the Witness Stand
4–The U.S. Supreme courts lays out the Daubert criteria for determining when
scientific evidence should be admitted in court
a. 4, 2, 3, 1
b. 3, 4, 2, 1
c. 4, 3, 2, 1
d. 1, 2, 3, 4
e. 1, 3, 4, 2
Answer: eDifficulty: hard Page: 10
10. The following psychologist was the first to propose a testable theory of criminal
behaviour:
a. Bandura
b. Freud
c. Munsterberg
d. Eysenck
e. Marston
Answer: dDifficulty: hard Page: 10
11. Which of the following psychologists would be most interested in the expert
testimony provided by Von Schrenck-Notzing in 1896?
a. a psychologist interested in the diagnosis of juvenile delinquents
b. a psychologist interested in the effect of pre-trial press coverage
c. a psychologist interested in the problems with hypnotic interviewing
d. a psychologist interested in the accuracy of child eyewitnesses
e. a psychologist interested in lie detection
Answer: bDifficulty: moderate Page: 11
12. Which of the following individuals would be most interested to hear about research
showing that child eyewitnesses can be highly inaccurate?
a. Varendonck
b. Bandura
c. Marston
d. Von Schrenck-Notzing
e. Eysenck
Answer: aDifficulty: moderate Page: 11
Copyright © 2012 Pearson Canada Inc. 1-3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version