GEO 110 Chapter Notes - Chapter Quiz: Pearson Education, Geomatics, Physical Geography

683 views51 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 1 Essentials of Geography
Multiple Choice Questions
1) A physical geographer would study
A) the eruption of the Eyjafjallajokull volcano in Iceland.
B) the effects of the Deepwater Horizon oil spill disaster.
C) the 7.0 magnitude earthquake in Haiti in 2010.
D) All of the above.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
2) Geography is described as
A) an Earth science.
B) a human science.
C) a physical science.
D) a spatial science.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
3) The word spatial refers to
A) the nature and character of physical space.
B) items that relate specifically to society.
C) things that are unique and special.
D) eras of time.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 51 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
4) Which is not true of geographers?
A) They are Earth systems scientists.
B) They are not really scientists.
C) They are concerned with spatial and temporal relationships.
D) They use spatial analysis.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
5) Geography
A) is not a science.
B) does not use systems analysis.
C) does not consider process in explaining systems.
D) is derived from geo and graphein; literally, "to write Earth."
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
6) "Geography" literally means
A) place memorization.
B) the study of rocks.
C) map making.
D) to write (about) Earth.
Answer: D
Diff: 1
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
7) The main methodology governing geographic inquiry
A) is behavioral analysis.
B) involves spatial analysis.
C) uses chronological organization.
D) is field work.
Answer: B
Diff: 1
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 51 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
8) Which of the following best describes the field of physical geography?
A) Understanding soil development.
B) Mapping of rock types.
C) The study of weather.
D) Understanding how Earth's processes interact to produce the phenomena observed in nature.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
9) Relative to the five fundamental themes of geography, communication and diffusion refer to
A) location.
B) place.
C) human-Earth relationships.
D) movement.
E) regions.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
10) Which of the following most accurately characterizes the goal of geography?
A) The production of maps.
B) Memorization of the names of places on world and regional maps.
C) Memorization of the imports and exports of a country.
D) Understanding why a particular place has unique characteristics.
E) A, B and C.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
11) The science of physical geography is based on the realization that
A) nature is homogenous and spatially undifferentiated.
B) knowledge of spatial distributions is of little value in understanding nature.
C) nature can best be described and understood as a set of interrelated components through which matter
and energy flow.
D) humans have no significant impact on the physical phenomena that occur in nature.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 1.1 The Science of Geography
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 01. How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and
spatial thinking to understand and communicate information.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 51 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class