GEO110 test bank chapter 6.doc

420 views34 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 6 Atmosphere and Oceanic Circulations
Multiple Choice Questions
1) When the oil-drilling platform Petrobras XXI came to Tristan de Cunha
A) It began drilling for oil in a new environmentally-friendly manner.
B) There was a massive oil spill.
C) It brought with it 62 non-native fish species.
D) It was used to generate wind power just offshore the island.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2) The eruption of Mount Pinatubo in June 1991
A) lofted several million tons of ash, dust, and into the atmosphere.
B) was tracked by AVHRR instruments aboard Earth-orbiting satellites.
C) eventually affected almost half the planet after only a few weeks of circulation.
D) produced spectacular sunrises and sunsets for almost two years.
E) All of these are correct.
Answer: E
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3) Particles produced by the eruption of Mount Pinatubo __________ the albedo of the atmosphere, and
this __________ Earth.
A) increased; warmed
B) increased; cooled
C) decreased; warmed
D) decreased; cooled
Answer: B
Diff: 3
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 34 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
4) Which of the following refers to primary circulation?
A) migratory high and low pressure systems
B) the monsoons
C) general circulation of the atmosphere
D) land-sea breezes
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
5) Which of the following refers to secondary circulation?
A) migratory high and low pressure systems
B) weather patterns
C) general circulation of the atmosphere
D) mountain-valley breezes
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
6) Which of the following refers to tertiary circulation?
A) migratory high and low pressure systems
B) subtropical high pressure systems
C) general circulation of the atmosphere
D) land-sea breezes
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
7) Air flow is initiated by the
A) Coriolis force.
B) pressure gradient force.
C) friction force.
D) centrifugal force.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 34 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
8) The horizontal motion of air relative to Earth's surface is
A) barometric pressure.
B) wind.
C) convection flow.
D) a result of equalized pressure across the surface.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
9) Which of the following is not true of the wind?
A) It is initiated by the pressure gradient force.
B) It blows from regions of high pressure to regions of low pressure.
C) The direction of flow can be affected by the rotation of Earth.
D) Air blows from regions of hotter air to regions of colder air.
E) Winds are named based on the direction from which they blow.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
10) Which instrument would you use to measure wind speed?
A) a wind vane.
B) the Beaufort wind scale.
C) the wind chill chart.
D) an anemometer.
E) a barometer.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
11) The Beaufort wind scale measures wind speed
A) with an anemometer.
B) by observed effects.
C) using satellites.
D) with a wind vane.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 6.1 Wind Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 34 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class