GEO 110 Chapter Notes - Chapter Quiz: Pearson Education, Shortwave Radiation, Background Radiation

2568 views24 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 4 Atmosphere and Surface Energy Balances
Multiple Choice Questions
1) Which of the following is correct regarding the Northwest and Northeast Passages?
A) Increased shipping will result in faster ice loss.
B) They have been used since the 1800s.
C) They have been blocked since 2007 by increasing ice.
D) They are expected to remain open until 2015.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2) The passage of shortwave and longwave energy through the atmosphere or water is an example of
A) absorption.
B) transmission.
C) refraction.
D) insolation.
Answer: B
Diff: 1
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3) What is the name for solar energy that is intercepted by Earth?
A) advection.
B) transmission energy.
C) insolation.
D) albedo.
Answer: C
Diff: 1
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
4) Which of the following is true of insolation?
A) It is the only energy input driving Earth's atmospheric system.
B) It consists of diffuse radiation.
C) It consists of direct radiation.
D) All of the above are true.
E) None of the above are true.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 24 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
5) Earth's main energy inputs are
A) longwave radiation and ultraviolet light.
B) ultraviolet, visible, and near infrared radiation.
C) near infrared and far infrared (i.e., longwave radiation).
D) gamma rays, X-rays, and ultraviolet radiation.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
6) Which of the following is correctly matched?
A) insolation shortwave radiation UV, visible, and near infrared
B) insolation longwave radiation thermal infrared radiation
C) terrestrial radiation shortwave radiation UV, visible, and near infrared
D) terrestrial radiation shortwave radiation thermal infrared radiation
Answer: A
Diff: 3
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
7) The insolation received at Earth's surface is
A) usually low at the equator.
B) generally greater at high latitudes because of daylength.
C) greatest over low-latitude deserts with their cloudless skies.
D) inadequate to sustain life.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
8) Which two gases are primarily responsible for the greenhouse effect because of their ability to absorb
infrared energy?
A) oxygen and hydrogen
B) ozone and dust
C) nitrogen and oxygen
D) water vapor and carbon dioxide
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 24 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
9) When light passes from one medium to another,
A) transmission happens.
B) Rayleigh scattering is the predominant effect.
C) refraction occurs.
D) it is usually not affected physically.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
10) When light passes from space into the atmosphere, it changes __________ in a process known as
__________.
A) color; reflection
B) color; refraction
C) color; Rayleigh scattering
D) speed and direction; reflection
E) speed and direction; refraction
Answer: E
Diff: 3
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
11) Mirages (such as the appearance of "water" on a dry, hot road) are caused by
A) differences in the air temperature of layers near the surface.
B) differences in the air density of layers near the surface.
C) refraction.
D) all of the above.
E) B and C only.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
12) Because of the process known as __________ the Sun appears above the horizon __________ it has
actually risen.
A) transmission; before
B) transmission; after
C) refraction; before
D) refraction; after
E) reflection; before
Answer: C
Diff: 3
Chapter/section: 4.1 Energy Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 24 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class