GEO110 test bank chapter 9.doc

413 views31 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 9 Water Resources
Multiple Choice Questions
1) Which of the following is true regarding the Colorado River?
A) Inflow to Lake Powell is less than 1/3 of the long-term averages.
B) Hydroelectric power generation is 50% of capacity.
C) Lake Powell could be fully depleted by 2021.
D) Lake Powell could lack enough water to generate any electricity by 2017.
E) All of these are true.
Answer: E
Diff: 2
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2) Which of the following is not putting additional pressure on the water resources of the Colorado
River?
A) Stronger subtropical high blocking storms.
B) Reduced water allocations.
C) Increased evapotranspiration rates due to higher temperatures.
D) Growing urban populations in Nevada, Arizona, Colorado, and Utah.
Answer: B
Diff: 3
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3) Which of the following are true?
A) 80 countries face impending water shortages.
B) 1.1 billion people lack access to safe water.
C) 2.4 billion people lack access to adequate sanitary facilities.
D) In the next 50 years, water availability per person is expected to drop by 74%.
E) All of these are true.
Answer: E
Diff: 2
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 31 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
4) Approximately what percentage of our bodies is comprised of water?
A) 5 percent
B) 25 percent
C) 70 percent
D) 99 percent
Answer: C
Diff: 1
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
5) Which is not true?
A) Over 1.1 billion people worldwide lack access to clean, safe drinking water.
B) Water-related diseases cost society $125 billion each year.
C) The average urban dweller uses 680 liters (180 gallons) of water each day.
D) The average rural dweller uses 265 liters (70 gallons) of water each day.
E) Water availability per person will increase by 74% in the next century.
Answer: E
Diff: 3
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
6) Precipitation normally refers to
A) the moisture demand in the water balance.
B) water that is respired by plants.
C) rain, sleet, snow, and hail.
D) the actual evapotranspiration amount.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
7) Which of the following is not considered precipitation?
A) hail
B) fog
C) rain
D) snow
E) They are all considered precipitation.
Answer: E
Diff: 3
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 31 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
8) In the water budget, __________ is the major receipt and __________ is the major expenditure.
A) insolation; radiative cooling
B) outgassing; dissociation
C) PREICP; ACTET
D) ACTET; PREICP
Answer: C
Diff: 3
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
9) The hydrologic cycle includes water
A) at the surface of Earth and in the oceans.
B) in the atmosphere.
C) at a depth of up to several kilometers below the surface.
D) All of these are true.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
10) Which of the following is true regarding the hydrologic cycle?
A) The bulk of the precipitation occurs over land.
B) Very little moisture is advected from the sea to the land.
C) Twenty-two percent of Earth's precipitation falls over the oceans.
D) Seventy-eight percent of all precipitation falls on the oceans.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
11) Precipitation that reaches Earth's surface penetrates the soil surface through the process of
A) percolation.
B) throughfall.
C) infiltration.
D) interception and throughfall.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 9.1 The Hydrologic Cycle
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 31 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class