GEO110 test bank chapter 8.doc

564 views31 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 8 Weather
Multiple Choice Questions
1) Extreme weather events include
A) the destruction of Greensburg, KS, by an EF-5 tornado in 2007.
B) hurricane force winds 177 km (110 mi) inland during Hurricane Ike in 2008.
C) the destruction of Wadena, MN, by a mile-wide EF-4 tornado in 2010.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 8.1 Weather Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2) Weather is
A) the climate of a region.
B) the short-term condition of the atmosphere.
C) the long-term atmospheric condition, including extremes that may occur.
D) a reference to temperature patterns only.
Answer: B
Diff: 1
Chapter/section: 8.1 Weather Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3) The scientific study of the short-term condition of the atmosphere is
A) weather.
B) climate.
C) meteorology.
D) geography.
Answer: C
Diff: 1
Chapter/section: 8.1 Weather Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
4) Which is not true of weather-related damage?
A) The cost has increased 500% during the last 30 years.
B) The cost has reached $10 billion annually.
C) The damage has never exceeded $90 billion worldwide.
D) Damage in 1998 and 1999 cost more than the total damage during the 1980s.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 8.1 Weather Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 31 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
5) Which is true of weather-related damage?
A) The cost has increased 100% during the last 30 years.
B) The cost has reached $1 trillion annually.
C) Damage in the 1990s was under $2 billion per year.
D) Hurricane damage in 2005 alone exceeded $130 billion.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 8.5 Violent Weather
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
6) Over the last two decades, costs for weather-related destruction has, on an annual basis,
A) decreased.
B) increased two-fold.
C) increased five-fold.
D) stayed about the same.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 8.1 Weather Essentials
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
7) The transition from the Ice Age to the present warm conditions can best be considered an example of
A) a change in weather.
B) a change in climate.
C) changes in the midlatitude wave-cyclone cycle.
D) transition from a cold front to a warm front.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 8.1 Weather Essentials
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
8) Which of the following is false regarding air masses?
A) An air mass initially reflects the characteristics of its source region.
B) They are homogenous in terms of temperature and humidity.
C) They may dominate half the depth of the troposphere.
D) Air masses tend to maintain their original characteristics as they migrate from their source regions.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 8.2 Air Masses
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 31 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
9) Air masses which develop over Canada are examples of __________ air masses.
A) mT
B) mP
C) cT
D) cP
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 8.2 Air Masses
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
10) Given a cP air mass and cT air mass with the same relative humidity, which air mass would have
higher specific humidity?
A) The cP air mass would have the higher specific humidity.
B) The cT air mass would have the higher specific humidity.
C) The specific humidity of both would be the same because their relative humidities are the same.
D) It is impossible to say what would usually be true of their specific humidities.
Answer: B
Diff: 3
Chapter/section: 8.2 Air Masses
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
11) Which of the following matches is true?
A) specific humidity of 17 g/kg = typical moisture content of mT Gulf air mass
B) very cold, dry, and stable air mass = mT Pacific air mass
C) warm, humid, very unstable air mass = mT Pacific air mass
D) Tropical air mass source region = 40° to 55° N or S
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 8.2 Air Masses
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
12) A well-developed, newly formed cP air mass would have which of the following characteristics?
A) cold temperatures
B) clear skies
C) high pressure
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Diff: 3
Chapter/section: 8.2 Air Masses
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of Earth's surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 31 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class