GEO 110 Chapter Notes - Chapter Quiz: Pearson Education, Cenozoic, Pedogenesis

1540 views41 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 11 The Dynamic Planet
Multiple Choice Questions
1) Which of the following is incorrectly matched?
A) endogenic internal processes
B) exogenic external processes
C) radioactive decay heat exogenic energy source
D) weathering exogenic breaking and dissolving the crust
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2) Which of the following is an endogenic process?
A) weathering
B) stream deposition
C) volcanism
D) glacial erosion
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3) Which of the following is an exogenic process?
A) earthquakes
B) volcanism
C) flows of heat and materials in the mantle
D) weathering
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
4) Which of the following plays a role in the shaping of Earth's surface?
A) gravity.
B) the action of wind, water, and ice.
C) the radioactive decay of atoms.
D) all of the above
E) gravity and wind, water, and ice only
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 41 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
5) Tectonic forces
A) erode the surface of Earth.
B) warp, fold, and uplift rock.
C) control soil formation processes.
D) form sedimentary rock.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
6) Earth's magnetic poles
A) are fixed.
B) are migrating approximately 50 km (30 mi) per year.
C) are perfectly aligned with Earth's axis.
D) are misaligned from Earth's axis by 23.5 degrees.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
7) Which of the following is correct regarding the geologic time scale?
A) The bulk of Earth's history has occurred during the Cenozoic era.
B) Over 87 percent of Earth's history has elapsed during the more recent Cenozoic, Mesozoic, and
Paleozoic eras.
C) Both relative and absolute dating methods are used in determining the sequence of the time scale.
D) We live in the Tertiary period.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
8) Which of the following lists the correct sequence of divisions in the geologic time scale, from largest
to smallest?
A) era, eon, epoch, period
B) eon, era, period, epoch
C) epoch, era, eon, period
D) period, eon, era, epoch
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 41 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
9) Which of the following is incorrectly matched?
A) Precambrian Eon
B) Jurassic Period
C) Holocene Epoch
D) Mesozoic Epoch
Answer: D
Diff: 3
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
10) Which of the following lists is in the correct sequence from younger to older?
A) Holocene, Pleistocene, Pliocene, Miocene
B) Holocene, Precambrian, Cenozoic
C) Paleozoic, Cenozoic, Mesozoic
D) Tertiary, Quaternary, Cretaceous
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
11) The Precambrian Eon encompasses what percentage of Earth's total history?
A) 0.04 percent
B) 5 percent
C) 12.4 percent
D) 87.6 percent
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
12) When geologists or archaeologists dig downward into a unit of rock or sediment, they are digging
"back in time." This fact is based on the principle of __________.
A) uniformitarianism
B) superposition
C) catastrophism
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 11.1 The Pace of Change
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 41 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class