GEO 110 Chapter Notes - Chapter Quiz: 2010 Haiti Earthquake, Pearson Education, Oceanic Basin

632 views32 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 12 Tectonics, Earthquakes, and Volcanism
Multiple Choice Questions
1) The January 12, 2010 earthquake in Haiti
A) was a magnitude 7 earthquake.
B) did not have aftershocks.
C) moved the plate 15 km.
D) did only minor damage.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2) Vertical elevation differences in a local landscape are referred to as
A) relief.
B) an order of relief.
C) topography.
D) crust.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3) The undulating form that gives Earth's surface its character and general configuration is called
A) relief.
B) an order of relief.
C) topography.
D) crust.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
4) The concept of "orders of relief" refers to
A) the ordering of surface features based on height.
B) the ordering of surface features based on their time of origin.
C) the scale of features.
D) the rate at which stress is relieved in the crust.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
5) The most detailed order of relief applies to __________ order relief features.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 32 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
A) first
B) second
C) third
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 1/2 Knowledge/Comprehension
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
6) Which of the following is an example of a first order of relief?
A) the Alps and Rockies
B) the Tibetan Plateau
C) the Shenandoah Valley
D) an ocean basin
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
7) Which of the following is an example of a second order of relief?
A) the continental platforms
B) individual mountains and cliffs
C) the Canadian and American Rockies
D) the ocean basins
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
8) Which of the following is an example of a third order of relief?
A) the Alps
B) a continental platform
C) the Shenandoah Valley
D) the Basin and Range Province
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 32 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
9) Approximately what percentage of Earth's surface is exposed above sea level?
A) 18 percent
B) 29 percent
C) 49 percent
D) 62 percent
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
10) The average elevation of exposed land is
A) -2070 m (-6790 ft.).
B) 100 m (325 ft.).
C) 875 m (2870 ft.).
D) 8848 m (29,028 ft.).
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
11) The average elevation of all of Earth's solid surface is
A) -3800 m (-12,470 ft.).
B) -2070 m (-6790 ft.).
C) 100 m (325 ft.).
D) 875 m (2870 ft.).
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
12) The average elevation of the depth of the oceans is
A) -3800 m (-12,470 ft.).
B) -2070 m (-6790 ft.).
C) 100 m (325 ft.).
D) 875 m (2870 ft.).
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 12.1 Earth's Surface Relief Features
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 32 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class