GEO 110 Chapter Notes - Chapter Quiz: John Wesley Powell, Pearson Education, Amazon River

643 views32 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 14 River Systems and Landforms
Multiple Choice Questions
1) Which of the following is incorrectly matched?
A) endogenic processes initial landscapes
B) exogenic processes sequential landscapes
C) Mackin graded river
D) William Morris Davis base level concept
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2) At any one moment, approximately __________ of fresh water flows through Earth's rivers and
streams.
A) 1,250 km3 (300 mi3)
B) 13,000 km3 (3,100 mi3)
C) 104,000 km3 (25,000 mi3)
D) 22 percent (an amount equal to that in groundwater)
Answer: A
Diff: 1
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3) Of the world's largest rivers, which has the greatest discharge?
A) Zaire (Congo) River
B) Amazon River
C) Missouri-Ohio-Mississippi river system
D) Chang Chiang (Yangtze) of Asia
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 32 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
4) Stream-related processes are termed
A) hydrological.
B) geomorphological.
C) fluvial.
D) erosion.
Answer: C
Diff: 1
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
5) Which of the following lists of processes are in the correct sequence as to their occurrence in nature?
A) deposition, erosion, transport, weathering
B) weathering, erosion, deposition, transport
C) weathering, deposition, erosion, transport
D) weathering, erosion, transport, deposition
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
6) The general term for clay, silt, and sand deposited by running water is
A) alluvium.
B) debris.
C) soil.
D) mud.
Answer: A
Diff: 1
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
7) John Wesley Powell put forward the idea of base level, which refers to
A) an imagined surface that extends inland from sea level, and is inclined gently upward.
B) a level below which a stream cannot erode its valley.
C) an evolutionary cycle of landscape development.
D) flat plateaus.
E) Both A and B are correct.
Answer: E
Diff: 2
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 32 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
8) The ultimate base level is
A) a drainage divide.
B) a dam.
C) sea level.
D) All of these are correct.
Answer: C
Diff: 1
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
9) Which of the following may act as a base level?
A) a lake that a river flows into
B) sea level
C) the upper surface of a waterfall
D) All of these are correct.
E) a lake that a river flows into and sea level
Answer: E
Diff: 1
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
10) The degradation of a landscape by weathering, erosion, and transportation will ultimately reduce the
landscape down to
A) base level.
B) continental shelf.
C) the mountain tops.
D) valley level.
Answer: A
Diff: 1
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
11) When a dam and reservoir are constructed, the natural response of the river and its channel gradient
come under the control of
A) the same base level that existed prior to construction.
B) a local, or temporary, base level.
C) the government.
D) an ultimate base level.
Answer: B
Diff: 2
Chapter/section: 14.1 Basic Fluvial Concepts
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 32 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class