GEO 110 Chapter Notes - Chapter Quiz: Tectonic Uplift, Pearson Education, Madison River

607 views29 pages
3 Oct 2014
Department
Course

For unlimited access to Textbook Notes, a Class+ subscription is required.

Geosystems: An Introduction to Physical Geography, 8e (Christopherson)
Chapter 13 Weathering, Karst Landscapes, and Mass Movement
Multiple Choice Questions
1) The science that specifically studies the origin, evolution, form, and spatial distribution of landforms
is
A) geology.
B) geography.
C) geomorphology.
D) environmental chemistry.
Answer: C
Diff: 1
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2) All processes that cause reduction and rearrangement of landforms are included in the term
A) mass movement.
B) erosion.
C) weathering.
D) denudation.
Answer: D
Diff: 1
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3) Which of the following is incorrectly matched?
A) volcanic eruptions endogenic
B) tectonic uplift endogenic
C) heavy rainfall exogenic
D) weathering and erosion exogenic
E) denudation endogenic
Answer: E
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
1
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 29 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
4) Which of the following is correct?
A) The town of Nevado Huascarán was engulfed by debris avalanches.
B) Continuing rockfalls plague La Conchita, CA.
C) An earthquake triggered a mudflow on the Madison River Canyon in 1959.
D) The 1959 Alaskan earthquake triggered massive soil creep onto the Cascade Glacier.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
5) The uplift of mountains is caused by
A) endogenic processes.
B) aggradation.
C) denudation.
D) exogenic forces.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
6) If Earth did not experience endogenic processes, the landscape would
A) be rugged and of great relief as a result of uplift in the absence of weathering and erosion.
B) consist of high mountains and hills with smooth, gentle slopes.
C) be of very low relief as a result of weathering and erosion in the absence of uplift.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
7) Endogenic forces are responsible for __________ and result from __________.
A) uplift; weathering
B) uplift; heat generated within Earth's interior
C) weathering; chemical and physical processes acting at Earth's surface
D) weathering; climate factors and agents of transportation
Answer: B
Diff: 3
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 29 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
8) All other factors being equal, landscapes of great relief experience
A) faster rates of landform change than those of low relief.
B) slower rates of landform change than those of low relief.
C) the same rate of landform change as those of low relief.
Answer: A
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
9) Which of the following is not exogenic in nature?
A) weathering
B) erosion
C) denudation
D) batholith formation
E) mass wasting
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
10) Which of the following was not suggested by William Morris Davis in his model of landscape
evolution?
A) Uplift is followed by erosion.
B) Streams initially erode rapidly both in the headward direction and downward due to the high relief of
the initial landscape.
C) Slope angles and divides become steeper through time.
D) All of the above were suggested by Davis.
Answer: C
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
11) The form that a landscape exhibits results from a balance between
A) forces acting on the landscape.
B) endogenic and exogenic processes.
C) inputs and outputs of matter and energy.
D) all of the above.
E) forces acting on the landscape and endogenic and exogenic processes.
Answer: D
Diff: 2
Chapter/section: 13.1 Landmass Denudation
Bloom's Taxonomy: 3/4 Application/Analysis
Geo Standard: 07. The physical processes that shape the patterns of earth’s surface.
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc.
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 29 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in

Get access

Grade+
$10 USD/m
Billed $120 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
40 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class
Class+
$8 USD/m
Billed $96 USD annually
Homework Help
Class Notes
Textbook Notes
30 Verified Answers
Study Guides
1 Booster Class