Textbook Notes (290,000)
CA (170,000)
UTSC (20,000)
Chemistry (300)
CHMA11H3 (100)
Chapter 11

CHMA11H3 Chapter Notes - Chapter 11: Lone Pair, Electronegativity, Fluorine


Department
Chemistry
Course Code
CHMA11H3
Professor
Jamie Donaldson
Chapter
11

This preview shows pages 1-3. to view the full 30 pages of the document.
Chemistry: A Molecular Approach, 2e (Tro)
Chapter 11 Liquids, Solids, and Intermolecular Forces
Multiple Choice Questions
1) Identify the characteristics of a liquid.
A) indefinite shape and volume
B) indefinite shape, but definite volume
C) definite shape and volume
D) none of the above
E) all of the above
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 11.2
2) Which one of the following has a low density?
A) gas
B) liquid
C) solid
D) none of the above
E) all of the above
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 11.2
3) Which one of the following has a definite shape and volume?
A) gas
B) liquid
C) solid
D) none of the above
E) all of the above
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 11.2
4) Give the change in condition to go from a liquid to a gas.
A) increase heat or reduce pressure
B) increase heat or increase pressure
C) cool or reduce pressure
D) cool or increase pressure
E) none of the above
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 11.2
5) The forces between polar molecules is known as __________.
A) hydrogen bonding
B) ion-dipole forces
C) dipole-dipole forces
D) dispersion forces
E) ionic forces
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 11.2
1
Copyright (c) 2011 Pearson Education, Inc.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

6) Which of the following statements is TRUE?
A) Intermolecular forces are generally stronger than bonding forces.
B) The potential energy of molecules decrease as they get closer to one another.
C) Energy is given off when the attraction between two molecules is broken.
D) Increasing the pressure on a solid usually causes it to become a liquid.
E) None of the above are true.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 11.3
7) What is the strongest type of intermolecular force present in H2?
A) ion-dipole
B) dipole-dipole
C) dispersion
D) hydrogen bonding
E) none of the above
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 11.3
8) What is the strongest type of intermolecular force present in CHF3?
A) ion-dipole
B) dispersion
C) hydrogen bonding
D) dipole-dipole
E) none of the above
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 11.3
9) What is the strongest type of intermolecular force present in NH2CH3?
A) dispersion
B) dipole-dipole
C) hydrogen bonding
D) ion-dipole
E) none of the above
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 11.3
10) What type of intermolecular force causes the dissolution of NaCl in water?
A) hydrogen bonding
B) dipole-dipole forces
C) ion-dipole force
D) dispersion forces
E) none of the above
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 11.3
2
Copyright (c) 2011 Pearson Education, Inc.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

11) Choose the molecule or compound that exhibits dispersion forces as its strongest
intermolecular force.
A) Cl2
B) CO
C) HF
D) NaCl
E) All of these have intermolecular forces stronger than dispersion.
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 11.3
12) Choose the molecule or compound that exhibits dipole-dipole forces as its strongest
intermolecular force.
A) H2
B) SO2
C) NH3
D) CF4
E) BCl3
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 11.3
13) Choose the compound that exhibits hydrogen bonding as its strongest intermolecular force.
A) SCl2
B) C2H6
C) CH3OH
D) CH2F2
E) None of the above compounds exhibit hydrogen bonding.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 11.3
14) Place the following compounds in order of increasing strength of intermolecular forces.
CO2F2NH2CH3
A) NH2CH3 < CO2 < F2
B) F2 < NH2CH3 < CO2
C) NH2CH3 < F2 < CO2
D) F2 < CO2 < NH2CH3
E) CO2 < NH2CH3 < F2
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 11.3
3
Copyright (c) 2011 Pearson Education, Inc.
You're Reading a Preview

Unlock to view full version