Textbook Notes (280,000)
US (110,000)
LSU (20,000)
BIOL (5,000)
BIOL 1202 (800)
All (800)
Chapter

Test Bank Questions Chapter 36Exam


Department
Biological Sciences
Course Code
BIOL 1202
Professor
All

This preview shows pages 1-3. to view the full 16 pages of the document.
1
Biology, 7e (Campbell)
Chapter 36: Transport in Vascular Plants
Chapter Questions
1) Which of the following would be least likely to affect osmosis in plants?
A) proton pumps in the membrane
B) a difference in solute concentrations
C) receptor proteins in the membrane
D) aquaporins
E) a difference in water potential
Answer: C
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension
2) Active transport involves all of the following except the
A) slow movement through the lipid bilayer of a membrane.
B) pumping of solutes across the membrane.
C) hydrolysis of ATP.
D) transport of solute against a concentration gradient.
E) a specific transport protein in the membrane.
Answer: A
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension
3) Like many plant processes, transport of various materials in plants at the cellular level requires all of the
following except
A) a proton gradient.
B) ATP.
C) specific membrane proteins.
D) active transport.
E) xylem membranes.
Answer: E
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension
4) Which of the following is not a function of the plasma membrane proton pump?
A) hydrolyzes ATP
B) produces a proton gradient
C) generates a membrane potential
D) equalizes the charge on each side of a membrane
E) stores potential energy on one side of a membrane
Answer: D
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

2
5) A unifying principle of cellular energetics that links energy-releasing processes to energy-consuming processes is
A) active transport.
B) chemiosmosis.
C) ATP hydrolysis.
D) water potential.
E) source-sink relationships.
Answer: B
Topic: Concept 36.1
Skill: Knowledge
6) Which of the following is an example of osmosis?
A) flow of water out of a cell
B) pumping of water into a cell
C) flow of water between cells
D) both A and B
E) both A and C
Answer: E
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension
7) The amount and direction of movement of water in plants can always be predicted by measuring which of the
following?
A) air pressure
B) rainfall
C) proton gradients
D) dissolved solutes
E) water potential (Ψ)
Answer: E
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension
8) Which of the following is true concerning the water potential of a plant cell?
A) It is higher than that of air.
B) It is equal to zero when the cell is in pure water and is turgid.
C) It is equal to 0.23 MPa.
D) It becomes higher when K+ is actively moved into the cell.
E) It becomes lower after the uptake of water by osmosis.
Answer: B
Topic: Concept 36.1
Skill: Knowledge
9) Your laboratory partner has an open beaker of pure water. By definition, the water potential (Ψ) of this water is
A) not meaningful, because it is an open beaker and not plant tissue.
B) a negative number set by the volume of the beaker.
C) a positive number set by the volume of the beaker.
D) equal to the atmospheric pressure.
E) zero.
Answer: E
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

3
10) Which of the following has an effect on water potential (Ψ) in plants?
A) air pressure
B) water-attracting matrices
C) dissolved solutes
D) A and C only
E) A, B, and C
Answer: E
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension
11) If ΨP = 0.3 MPa and ΨS = -0.45 MPa, the resulting Ψ is
A) +0.75 MPa.
B) -0.75 MPa.
C) -0.15 MPa.
D) +0.15 MPa.
E) impossible to calculate with this information.
Answer: C
Topic: Concept 36.1
Skill: Application
12) The value for Ψ in root tissue was found to be -0.15 MPa. If you take the root tissue and place it in a 0.1 M
solution of sucrose = -0.23), net water flow would
A) be from the tissue into the sucrose solution.
B) be from the sucrose solution into the tissue.
C) be in both directions and the concentrations would remain equal.
D) occur only as ATP was hydrolyzed in the tissue.
E) be impossible to determine from the values given here.
Answer: A
Topic: Concept 36.1
Skill: Application
13) Compared to a cell with few aquaporins in its membrane, a cell containing many aquaporins will
A) have a faster rate of osmosis.
B) have a lower water potential.
C) have a higher water potential.
D) have a faster rate of active transport.
E) be flaccid.
Answer: A
Topic: Concept 36.1
Skill: Application
14) Some botanists argue that the entire plant should be considered as a single unit rather than a composite of many
individual cells. Which of the following cellular structures cannot be used to support this view?
A) cell wall
B) cell membrane
C) cytosol
D) tonoplast
E) symplast
Answer: D
Topic: Concept 36.1
Skill: Comprehension
You're Reading a Preview

Unlock to view full version