Study Guides (390,000)
CA (150,000)
U of G (8,000)
ANTH (100)
ANTH 1150 (100)
Midterm

ANTH 1150 Study Guide - Midterm Guide: Edward Sapir, Social Reproduction, Bundesautobahn 44


Department
Anthropology
Course Code
ANTH 1150
Professor
Marta Rohatynskyj
Study Guide
Midterm

This preview shows pages 1-3. to view the full 18 pages of the document.
1
UNIVERSITY OF GUELPH
College of Social and Applied Human Sciences
Department of Sociology and Anthropology
ANTH*1150 (01): Introduction to Social Anthropology FALL SEMESTER 2011
Mid-Term-Answers
Read each of the multiple choice questions carefully and then choose the BEST answer by
filling in the corresponding bubble on your scantron sheet. Be sure your name, student
number and e-mail ID are clearly filled in on the answer sheet.
1. The difference between the discipline of economics and the study of economy in
sociocultural anthropology is that
a. sociocultural anthropology studies economy in the context of community and
cultural values as opposed to just looking at the operation of the market
b. sociocultural anthropology is more rigorous
c. economics is all statistical
d. economics does not study economy in other cultures
e. all of the above
Answer: A
2. One of the most serious acts of immorality among the Gebusi was
a. Two young men having a homoerotic affair
b. An older man running off with a young girl
c. A married woman leaving her husband for a more powerful man
d. An uninitiated boy having an affair with a married woman
e. A married man having extramarital affairs
Answer: D
3. Marcel Mauss argued in his book ‘The Gift’ that
a. all social relationships are part of a larger social contract
b. the foundation of all social relationships is reciprocity and the exchange of ‘gifts’
c. too much reciprocity leads to economic imbalance
d. ‘gift exchange’ cultures are rare.
e. All of the above
Answer: B
4. When Bruce Knauft in ‘The Gebusi’ calls a small boy ‘his biscuit’, this signifies
a. the importance of European imported food to the Gebusi
b. the way that older men address young children in this culture
c. the importance of the initial gift exchange in the formation of social relations
among the Gebusi
d. that the Gebusi tend to be very unsophisticated.
e. None of the above.
Answer: C
Comment [MR1]:

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

2
5. The famous social thinker Max Weber identified three bases of stratification in state
societies. They are
a. restricted, generalized and direct
b. wealth, prestige and power
c. power, control and authority
d. authority, legitimacy and prestige
e. wealth, legitimacy and prestige
Answer: B
6. One of the most serious questions raised by the discussion of the situation in Basra under
conditions of war is
a. Whether there will ever be an end to war in the human experience
b. Whether anthropologists should work in war zones
c. Whether under certain conditions, labeling something as a ‘traditional’ practice,
serves to cover criminal motives and activities
d. Whether the young ethnographer was collecting accurate data
e. Whether the ethnography of political violence is a legitimate area of research
Answer: C
7. The staple food of the Gebusi in the 1980-82 period was the
a. Sweet potato
b. Yams
c. Bush fruit
d. Wild pig
e. Sago
Answer: E
8. Matrilineal and patrilineal systems were identified early in the history of anthropology.
What must we remember about these two systems?
a. matriliny is not a mirror image of patriliny
b. women are equal to men in matrilinies
c. both matriliny and and patriliny vary greatly in terms of gender equality
d. women are always oppressed
e. true equality is impossible
Answer: A
9. It was argued in class that one of the reasons that the traditional approach to kinship
studies was abandoned had to do with the study of Papua New Guinean kinship systems.
It was argued that
a. it was impossible to classify all the kinship systems in this part of the world
within the descent model
b. many Papua New Guinean kinship systems were based on reciprocity and not
descent
c. the classical African model of patilineages did not seem to apply in Papua New
Guinea

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

3
d. Papua New Guineans seemed to display a great deal of agency in the making of
kinship relations.
e. All of the above.
Answer: E
10. Amongst the Gebusi it was found that the relationship with the father’s group tended to
be very similar to the relationship with the mother’s group. For example,
a. all Gebusi men lived in the same village as their MB
b. most Gebusi men lived with their mother’s relatives
c. 80% of Gebusi men lived in the same village as their MB
d. 80% of men married in the ideal sister exchange form
e. very few men payed bride wealth
Answer: C
11. In the discipline of anthropology, cultural relativity applies when attempting to evaluate
the significance of what appear to be similar practices in two different cultural settings.
For example, the kinds of homoerotic practices described for the Gebusi can be seen in
the context of modernity as an individual exercising choice protected by the value of
respect for human rights and diversity. Among some Papua New Guinean groups, these
homoerotic practices may be seen
a. As deviance and forbidden by the larger population
b. As a practice of a small minority of ritually pure individuals
c. As a fundamental aspect of human biological and social reproduction
d. As a way of expressing opposition to the state
e. As a means of facilitating the economic development of the community
Answer: C
12. The most frequent cause of sorcery among the Gebusi was
a. disputes over land
b. disputes between co-wives
c. unreciprocated sister exchange marriage
d. jealousy
e. adultery
Answer: C
13. ‘American Kinship’ published by David Schneider in 1968 argued that
a. Americans did not have strong kinship relationships
b. Kinship in industrialized societies is not very important
c. Kinship systems are biological systems
d. Kinship systems are cultural systems
e. Kinship can not be studied in industrialized societies
Answer: D
14. Knauft argues that the Gebusi are a group of people who are difficult to classify. For
example,
a. they have some characteristics of a chiefdom and some of a state
You're Reading a Preview

Unlock to view full version