PSY100Y5 Study Guide - Midterm Guide: Mental Rotation, Ontogeny, Naturalistic Observation

3244 views82 pages
Published on 30 Mar 2015
School
UTM
Department
Psychology
Course
PSY100Y5
Professor
Chapter 1—The Evolution of Psychology
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following individuals is responsible for establishing psychology as an
independent discipline with its own subject matter?
a
.
Wilhelm Wundt
b
.
G. Stanley Hall
c
.
René Descartes
d
.
William James
ANS: A PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Remember
2. According to historians, when and where did the “birth” of psychology occur?
a
.
1859 in England
b
.
1879 in Germany
c
.
1883 in the United States
d
.
1909 in Austria
ANS: B PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Remember
3. According to Wilhelm Wundt, what was the focus of psychology?
a
.
to understand functions of behaviour
b
.
to understand unconscious motivation
c
.
the scientific study of observable behaviour
d
.
the scientific study of conscious experience
ANS: D PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Remember
4. What did Wilhelm Wundt believe the focus of psychology should be?
a
.
studying stimulus-response associations
b
.
questioning the nature of existence
cexamining people’s awareness of their immediate experience
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 82 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
.
d
.
determining people’s unconscious motivation for behaviour
ANS: C PTS: 1 REF: p. 4 BLM: Higher order
5. Who established the first psychological research laboratory in the United States and launched
that country’s first psychology journal?
a
.
William James
b
.
G. Stanley Hall
c
.
John Watson
d
.
Edward Titchener
ANS: B PTS: 1 REF: p. 5 BLM: Remember
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 82 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in
6. Who was the first president of the American Psychological Association (APA)?
a
.
G. Stanley Hall
b
.
John Watson
c
.
William James
d
.
Sigmund Freud
ANS: A PTS: 1 REF: p. 5 BLM: Remember
7. What is the world’s largest organization devoted to the advancement of psychology?
a
.
Psychologists of North America
b
.
Western Psychological Society
c
.
World Psychology Organization
d
.
American Psychological Association
ANS: D PTS: 1 REF: p. 5 BLM: Remember
8. What were the first two major schools of psychology?
a
.
functionalism and behaviourism
b
.
behaviourism and psychoanalytic theory
c
.
behaviourism and Gestalt psychology
d
.
structuralism and functionalism
ANS: D PTS: 1 REF: p. 6 BLM: Remember
9. Which school of psychology focused on identifying and examining the fundamental
components of conscious experience, such as sensations, feelings, and images?
a
.
humanism
b
.
structuralism
c
.
functionalism
d
.
behaviourism
Unlock document

This preview shows pages 1-3 of the document.
Unlock all 82 pages and 3 million more documents.

Already have an account? Log in