Study Guides (390,000)
CA (150,000)
UTSC (10,000)
Sociology (600)
SOCA01H3 (100)
Final

SOCA01H3 Study Guide - Final Guide: Filipinos, Marlboro Man, General Electric Genx


Department
Sociology
Course Code
SOCA01H3
Professor
Sheldon Ungar
Study Guide
Final

This preview shows pages 1-3. to view the full 37 pages of the document.
CHAPTER 9: GLOBALIZATION, INEQUALITY, AND DEVELOPMENT
MULTIPLE CHOICE
1. What point is the story in the textbook about travel between Canada and Europe today versus
30 years ago meant to demonstrate?
a. how much richer Canadians are today
b. how closely linked people today are globally
c. how much more fun and easy it is to travel abroad today
d. how travel is actually more difficult today although it appears to be easier
ANS: B PTS: 1 REF: 212-213 BLM: UNDERSTAND
2. Which of the following characterizes travel to Europe from Canada 30 years ago?
a. Most people relied almost exclusively on their credit cards as there were few
ATMs.
b. English speakers were plentiful, even in small towns, because most Europeans
knew several languages.
c. Tickets and travellers cheque purchases had to be made over the phone rather
than on the Internet.
d. English newspapers and television programs and North American fast-food
restaurants were rare.
ANS: D PTS: 1 REF: 212-213 BLM: REMEMBER
3. In today’s dollars, how much would a three-minute telephone call between New York and
London, England, have cost in 1930?
a. $0 (free)
b. $50
c. $150
d. $250
ANS: D PTS: 1 REF: 213 BLM: REMEMBER
4. Using Skype, how much does a one-hour-long call between New York and London, England,
cost today?
a. $0 (free)
b. $50
c. $150
d. $250
ANS: A PTS: 1 REF: 213 BLM: REMEMBER
5. By how much did the world population increase between 1982 and 2008?
a. 17 percent
b. 27 percent
c. 37 percent
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 9-1

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 9: GLOBALIZATION, INEQUALITY, AND DEVELOPMENT
d. 47 percent
ANS: D PTS: 1 REF: 213 BLM: REMEMBER
6. Canada is involved in several trade agreements with other nations. At one point, the Canadian
government was sued for acting as a “barrier to trade” because it disallowed a certain product
from being sold here because the product exceeded allowable toxicity levels. What does the
government being sued demonstrate?
a. the illegal costs involved in international trade
b. the decreased autonomy experienced by nation-states involved in international
trade agreements
c. the increased power that nation-states have over trade agendas
d. the increase in national costs as a result of doing business with unscrupulous
trading partners
ANS: B PTS: 1 REF: 213 BLM: UNDERSTAND
7. According to the textbook, approximately how many people globally are connected today
through the Internet?
a. one-half billion
b. 1 billion
c. 2 billion
d. 3 billion
ANS: C PTS: 1 REF: 214 BLM: REMEMBER
8. Liam is an activist who protests against the amount of wealth and power wielded by his nation
over other smaller nations. What is Liam protesting against?
a. glocalization
b. the global commodity chain
c. imperialism
d. regionalization
ANS: C PTS: 1 REF: 214 BLM: UNDERSTAND
9. For two decades, Ingrid has watched as her small European town changed from having a rich
traditional culture to one increasingly dominated by North American fast-food chains, North
American films and novels, and North American products. Regarding her culture, what is
Ingrid worried about?
a. glocalization
b. commodification
c. homogenization
d. regionalization
ANS: C PTS: 1 REF: 214 BLM: UNDERSTAND
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 9-2

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

CHAPTER 9: GLOBALIZATION, INEQUALITY, AND DEVELOPMENT
10. What do we call the domination of one nation’s economy by another?
a. globalization
b. imperialism
c. homogenization
d. commodification
ANS: B PTS: 1 REF: 214 BLM: REMEMBER
11. Which of the following terms refers to the increased passage of labour, capital, information,
and commodities across borders?
a. transnationalism
b. glocalization
c. globalization
d. imperialism
ANS: C PTS: 1 REF: 215 BLM: REMEMBER
12. Oscar works at a factory in China that manufactures shoelaces for a high-profile North
American athletic shoe company. What is Oscar is part of?
a. the global commodity chain
b. McDonaldization
c. transnational commodification
d. homogenization
ANS: A PTS: 1 REF: 215 BLM: UNDERSTAND
13. Darius has just purchased an expensive pair of designer jeans from large multinational
company that has the fabric made in one foreign country and the jeans sewn in another, all for
very low labour costs. What is Darius contributing to with his purchase?
a. transnational commodification
b. McDonaldization
c. the global commodity chain
d. cultural homogenization
ANS: C PTS: 1 REF: 215 BLM: UNDERSTAND
14. A large multinational company has headquarters in Canada, where several well-paid lawyers,
accountants, and managers work, and numerous factories all over the world, where hundreds
of labourers work for low pay to manufacture the company’s products. What is this practice of
having different types of workers spread across the globe is known as?
a. McDonaldization
b. international division of labour
c. regionalization
d. labour transnationalism
ANS: B PTS: 1 REF: 215 BLM: REMEMBER
Copyright © 2013 Nelson Education Ltd. 9-3
You're Reading a Preview

Unlock to view full version