Textbook Notes (280,000)
CA (160,000)
UW (6,000)
GEOG (100)
GEOG101 (60)
Chapter 1

GEOG101 Chapter Notes - Chapter 1: Feng Shui, Autocracy, Port Management

by

Department
Geography and Environmental Management
Course Code
GEOG101
Professor
Amanda Hooykaas
Chapter
1

This preview shows pages 1-3. to view the full 12 pages of the document.
File: Chapter 11 Geography of Governance and Representation
Multiple Choice
[QUESTION]
1. Most businesses and governments subdivide administrative territory into
a. manageable political subunits.
b. countries or states.
c. mall sales regions.
d. club fields.
Answer: a
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11A
Bloom’s Level: Understand
[QUESTION]
2. Toyota has many sub-regional offices and centers in
a. North America.
b. Australia.
c. Africa.
d. Central America.
Answer: a
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11A
Figure: 11A.01
Bloom’s Level: Evaluate
[QUESTION]
3. Reasons for sub-dividing territory into administrative regions are
a. health, welfare, and healthcare access.
b. food, drink, and service provision regions.
c. efficiency, flexibility and degrees of responsiveness.
d. design, printing, and publishing processes.
Answer: c
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11A
Bloom’s Level: Remember
[QUESTION]
4. Catholic Diocese boundaries in Ireland
a. are based much on regions designated during the Roman Empire.

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

b. are similar to Latter-day Saint stake and congregational regions.
c. are taken from food provision regions like those of McDonalds restaurants.
d. none of the above.
Scrambling: Locked
Answer: a
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11A
Figure: 11A.02
Bloom’s Level: Understand
[QUESTION]
5. In Northern Ireland Catholic diocesan boundaries
a. coincide perfectly with the border between Northern Ireland and the Republic of Ireland.
b. cross the boundary between Northern Ireland and the Republic of Ireland.
c. match the routes of modern highways and railroads.
d. are gradually disappearing.
Answer: b
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11A
Figure: 11A.02
Bloom’s Level: Evaluate
[QUESTION]
6. The political economy of a state represents
a. the health, welfare, and government control of health care.
b. the provision of food through agriculture, groceries, and restaurants.
c. the relations between the state, state members, and economic activities there.
d. none of the above.
Scrambling: Locked
Answer: c
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11B
Bloom’s Level: Remember
[QUESTION]
7. Common roles many states take on might be
a. cultural regulation of language and religion.
b. health, education, and business regulation.
c. the administration of the scientific endeavor.
d. astrology and numerology for forecasting future conditions.
Answer: b
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography

Only pages 1-3 are available for preview. Some parts have been intentionally blurred.

Section: 11B
Bloom’s Level: Understand
[QUESTION]
8. Ports, which are sites of regional, national, and global commerce, are normally operated
a. privately.
b. by tribal chieftains.
c. only in communist or command societies.
d. by governmental authorities.
Answer: d
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11B
Figure: 11B.05
Bloom’s Level: Evaluate
[QUESTION]
9. The theory of the state that says that the state derives from servicing the needs of all members
and groups within is called
a. the Marxist state theory.
b. the Pluralist state theory.
c. the Monarchical state theory.
d. the state theory of the Economic Man.
Answer: b
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11C
Bloom’s Level: Analyze
[QUESTION]
10. Autocratic states
a. focus a majority of their energies on developing agriculture.
b. focus their operations on reducing the threat of worker revolution.
c. are lead mainly by single individuals or small cliques.
d. mainly produce one commodity like oil or bananas.
Answer: c
Type: Multiple Choice
Topic: Political Geography
Section: 11C
Bloom’s Level: Analyze
[QUESTION]
11. Totalitarianism is a type of autocracy which might add elements of
a. commerce, industry and port management.
b. architectural styles as influential such as ‘feng shui’.
c. fascism, communism, and religious fundamentalism.
You're Reading a Preview

Unlock to view full version